WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

9 tips om de levensduur van je vaatwasser te verlengen 

Een vaatwasser is een heerlijke luxe. Maar je weet pas wat je mist als-ie het niet meer doet. Hoewel de ene vaatwassers beter is dan de andere, kun je zelf dingen doen om de levensduur van de vaatwasser te verlengen. Ongeacht de kwaliteit. Negen tips. 

grijze keuken

Gemiddelde levensduur

De levensduur van een gemiddelde vaatwasser verschilt van drie tot tien jaar. Een kwalitatief goede vaatwasser houdt, afhankelijk van hoe goed de vaatwasser wordt onderhouden, het tot wel twintig jaar vol. En dat wil je. Een vaatwasser is vaak een flinke investering waarvan je hoopt dat-ie zo lang mogelijk meegaat. Met deze onderhoudstips verleng je de levensduur van elke vaatwasmachine: 

  1. Doe nooit afwasmiddel in de vaatwasser
  2. Controleer de vaatwasser op onderdelen met roest 
  3. Houd eens in de tijd een grote schoonmaakbeurt 
  4. Laat de vaatwasser regelmatig draaien (soms ook zonder vieze vaat)
  5. Houd de filter schoon
  6. Maak de rubberen randen regelmatig schoon
  7. Houd de sproeiarmen schoon
  8. Check de afvoerslang (en vervang deze eens in de vijf jaar)
  9. Spoel niet te vaak met te hete temperaturen

LEES OOK
De vaatwasser schoonmaken doe je het beste zó

Doe nooit afwasmiddel in de vaatwasser 

Gebruik geen afwasmiddel voor de vaatwasser. Er komt veel schuim vrij waardoor de machine kapot kan gaan. Een duur grapje dus. De vaatwasser een opfrisbeurt geven? Doe dan twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. De vaatwasser is daarna spik en span en ruikt weer heerlijk fris.

Controleer de vaatwasser op onderdelen met roest 

De meeste vaatwassers bevatten metalen onderdelen die gevoelig zijn voor roest. Controleer de vaatwasser regelmatig op roest, want roestige onderdelen moeten onmiddellijk worden vervangen. Roest verspreidt zich namelijk door de vaatwasser en kan allerlei interne problemen veroorzaken. Dat voorkom je door de onderdelen vroegtijdig te vervangen. 

Houd eens in de tijd een grote schoonmaakbeurt 

Houd eens in de maand een grote schoonmaakbeurt met vaatwaszout en glansspoelmiddel. Dit helpt om kalkaanslag en verstopping te voorkomen. Vul het zoutreservoir bij zodra het indicatielampje gaat branden. Gebruik altijd de trechter die bij de vaatwasser wordt geleverd en veeg een teveel aan zoutkorrels of zout water weg. Dat veroorzaakt namelijk corrosie aan de binnenkant van de vaatwasmachine. Gebruik ook regelmatig azijn of citroenzuur. Dit helpt bij het verwijderen en oplossen van etensrestanten waardoor het afvoersysteem van de machine verstopt raakt.

Laat de vaatwasser regelmatig draaien 

Een vaatwasmachine die te lang uit staat verkort de levensduur. Regelmatig gebruik is juist een manier om de machine in goede conditie te houden. Zo voorkom je dat voedselresten aan de onderkant van de vaatwasmachine of in het filter blijven plakken en gaan rotten. Je hoeft het apparaat dan ook minder vaak grondig schoon te maken. Scheelt tijd (en smerig werk).

LEES OOK
10 verrassende dingen die je kunt schoonmaken in de vaatwasser

Houd de filter schoon

De filter van de vaatwasser bevindt zich onder in de binnenkant van de machine en voorkomt dat grote stukken voedselresten in het afvoersysteem terechtkomen. Na verloop van tijd kan het vuil ophopen, waardoor de vaatwasser minder goed werkt en gaat stinken. Hoe je dat voorkomt? Door de filter – het liefst na elke wasbeurt – los te maken en goed af te spoelen. Klinkt als een klus, maar het is zo gepiept. Daarnaast is het aan te raden om de filter minimaal een keer per maand te laten weken in kokend water met afwasmiddel, een beetje azijn en ontvetter.

Maak de rubberen rand schoon

Iets wat vaak vergeten wordt is het schoonhouden van de rubberen rand. Wel belangrijk, want dit voorkomt mogelijke lekkage. Alleen al door de rand regelmatig met een vochtige doek en niet-schurend (!) schoonmaakmiddel af te nemen, zorg je voor een langere levensduur. Controleer ook of de deur goed sluit. Een losse rubberen rand zorgt voor minder goed wasresultaat. 

Houd de sproeiarmen schoon 

De sproeiarmen geven de vaatwasmachine de kracht om alle viezigheid weg te spoelen. Ze hebben vaak kleine gaatjes die verstopt kunnen raken met etensresten of hard water (water waar veel calcium en magnesium in zit). Hierdoor neemt de reinigingskracht af en vermindert de levensduur van de machine. Check daarom regelmatig of de sproeiarmen nog schoon zijn en gebruik een satéprikker om eventueel verstopte gaten te ontstoppen. Haal de armen er het liefst om de paar maanden uit om ze grondig schoon te maken in een badje van sop, warm water en, als je tekenen ziet van verkalking door verhard water, met wat verdund azijn. 

Check de afvoerslang

Ook de afvoerslang heeft onderhoud nodig. Deze slang slurpt dagelijks ontzettend ‘vieze was’ en vettigheid wat aan de binnenkant kan blijven plakken. Spoel eens per jaar de slang door met kokend water en ontvetter. Aan te raden is om de slang eens in de vijf jaar te vervangen om lekkage door slijtage te voorkomen. Het gevaar is vaak dat mensen de slang niet vervangen omdat er geen lekkage is, maar dat betekent niet dat er geen schade is.

Spoel niet te vaak met te hete temperaturen

Te vaak en te veel heet water kan componenten van de vaatwasser verbranden of zelfs laten smelten. Probeer daarom zuinig te zijn met de hete wasbeurten en draai soms ook eco. Vindt het milieu ook leuk. 

nog meer: keuken inspiratie