WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit is de ideale temperatuur voor een koelkast en vriezer

Bedorven eten kan óf betekenen dat het te lang ligt, óf dat je koelkast en vriezer niet op de juiste temperatuur zijn ingesteld. Dat is niet alleen zonde van de boodschappen, maar kan ook een fikse energierekening opleveren. Wat je daaraan kunt doen? Een simpele draai aan de temperatuurknop biedt de oplossing, maar wat is eigenlijk de ideale temperatuur voor een vriezer en koelkast?

blauwe koelkast
Koelkast Smeg. Geraniumplant zelf gestekt. Kitsch schelp op koelkast souvenir uit Griekenland. Magneet-souvenirs meegenomen van verschillende reizen. Fluitketel en pan Le Creuset. Messen Suncraft, Opinel, Dille & Kamille, Pallarès Solsona. Snijplanken Hay, Ikea, Serax. Soeplepel Brabantia. Rvs keukengerei Dille & Kamille. Schaaltje van een pottenbakkersmarkt. Afzuigkap en oven Ikea. Ovenhandschoen Kook. Pollepel Kookhuis aan de Maes. Handdoeken Sissy-Boy. Tapijt The Souks. Pizza-schilderij Oskar. Ronde plafondlamp lampenwinkel.nl.

De beste temperatuur voor de vriezer

Eten dat je lang wilt bewaren moet bevroren zijn en dus zou je denken dat alles onder de 0 graden Celsius koud genoeg is. Fout! De ideale temperatuur voor een vriezer is namelijk -18 graden Celsius. Staat je diepvries exact op deze temperatuur ingesteld, dan heeft dat heel wat voordelen. Op deze manier blijft je eten namelijk lang goed, maar bespaar je ook kosten op de energierekening. Is de temperatuur in de vrieskist warmer dan -18 graden Celsius? Dan bederft eten sneller, dus kun je het minder lang bewaren. Staat de temperatuur juist kouder dan die -18 graden? Dan merk je dat al snel op je rekening, doordat elke graden kouder stroom en energie slurpt.

LEES OOK
Waarom je kaarsen in de vriezer moet bewaren

De beste temperatuur voor de koelkast

Niet alleen de vriezer kent een ideale temperatuur, dat geldt ook voor de koelkast. Logischerwijs ligt deze temperatuur een stuk hoger dan -18 graden Celsius. Het gaat hier om zo’n 4 graden Celsius. Ook hierbij geldt: te warm is niet goed voor de boodschappen, terwijl te koud een hogere energierekening oplevert. Het is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee om je aan deze getallen te houden.

Temperatuur instellen

Hoe je de temperatuur van de koelkast en vriezer precies instelt, ligt aan het model apparaat dat je hebt. Is je apparaat modern en heb je er wat meer geld voor neergelegd, dan heeft-ie hoogstwaarschijnlijk een digitaal display met knopjes aan de buitenkant. Lucky you, want op deze manier is het instellen van de juiste temperatuur heel eenvoudig. Heb je een ouder model koelkast en vriezer, dan wordt het een iets lastiger verhaal. Deze apparaten werken vaak met een draaiknop, die de temperatuur bepaalt. De adder onder het gras? De stand van deze draaiknop zegt vaak helemaal niks over de daadwerkelijke temperatuur van het apparaat. In dit geval kun je het best een koelkastthermometer kopen en aan de hand hiervan de temperatuur kouder ofwel lager zetten. Een kleine investering in tijd, maar we beloven: het is een investering die loont. Zo hoef je nooit meer bedorven boodschappen weg te gooien én zie je de energierekening zichtbaar goedkoper worden.

LEES OOK
Exit saaie witte koelkast: dit zijn de mooiste alternatieven

Zolang duurt het voor een vriezer of koelkast op temperatuur is

Wie meer dan eens is verhuisd, weet dat het verplaatsen van een vriezer of koelkast een kleine gebruiksaanwijzing heeft. Allereerst moet het apparaat namelijk helemaal leeg zijn – en ja, dat betekent óók die vershoudbakken met restjes eten eruit. Daarna moet het apparaat volledig ontdooien. Bij de koelkast gaat dit redelijk snel, bij de vriezer kan het langer duren vanwege ijsvorming. Zet alle losstaande onderdelen zoals planken en lades vast en let er bij de verhuizing op dat je het apparaat nooit kantelt. Staat-ie op z’n nieuwe plek? Mooi, maar dat betekent nog niet dat je je boodschappen meteen weer kunt inladen. De koelkast of vriezer moet altijd eerst een paar uur uitstaan, voordat je ‘m weer aan kunt zetten. Zo kan het koelmiddel namelijk weer zakken naar de juiste plek in het koelsysteem. Dan is het wachten geblazen, want een vriezer is pas na 12 tot 24 uur op temperatuur. Hoe snel dit het geval is, is afhankelijk van hoe oud je apparaat is. Voor een koelkast geldt dezelfde tijdsperiode. Ga je verhuizen? Dan kun je die boodschappen dus maar beter even bij een vriend of familielid in de koelkast leggen.

nog meer: keuken inspiratie