WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Afzuigkap voor een kookeiland: alle opties & kosten

Qua looks zijn we ‘m liever kwijt dan rijk: de afzuigkap. Vooral wanneer je de gelukkige eigenaar bent van een prachtig kookeiland, vraag je je misschien af waar je die unit plaatst. Aan het plafond, in de kookplaat, in het werkblad? We helpen je in de zoektocht naar een kookeiland afzuigkap.

plafondafzuigkap keuken
Muurverf 85% Hardsteen (flexa.nl). Behang Terra 391513, per rol € 69,95 (eijffinger.com). Hanglampen Kalahari van Good&Mojo, per stuk € 205,-, eetkamertafel New Classic van Studio Henk € 1900,-, eetkamerstoelen Ode van Studio Henk, per stuk € 279,-, posters Floating Leaves van Moebe, per stuk € 26,95 (eijerkamp.nl). Vaas van pt € 36,95, kandelaar van Bloomingville € 33,- (vtwonen.nl). Keuken, kaars, waterkoker, bloemen, houten schaal privébezit.

Gezonde leefomgeving

Hoewel een afzuigkap in bestaande woningen niet verplicht is (in nieuwbouw wel), is het hoe dan ook onmisbaar. Een goede afzuigkap voert vet, condens en nare kookluchten weg uit de keuken. Zo blijft de leefomgeving gezond én blijft het lekker ruiken. 

Hoe werkt afzuiging in een kookeiland?

Meestal wordt bij een kookeiland voor een recirculatieafzuigkap gekozen. Dit systeem filtert de kookdamp met een koolstoffilter en blaast de schone lucht vervolgens weer terug in de keuken. Het grote voordeel hiervan is dat je geen afvoerbuis en dus geen gat in de muur nodig hebt. Vooral bij een open keuken met kookeiland is dat ideaal, maar bij onderstaande opties zul je zien dat een luchtafvoersysteem naar buiten ook mogelijk is. 

De afstand tussen het eiland en de afzuigkap

Vaak plaats je de afvoerbuis bij een kookeiland in het plafond, boven het eiland. Let hierbij wel op dat de kap niet te ver van het kookeiland hangt, anders wordt de kooklucht niet goed opgezogen. Ga uit van een maximale afstand van 80 centimeter. De minimale afstand is 65 centimeter bij een gasplaat en bij een inductiekookplaat 55 centimeter (wegens veiligheidsoverwegingen). Ook de breedte van de afzuigkap is belangrijk. Hij moet even breed of breder zijn dan de kookplaat.

Soorten afzuigkappen voor een kookeiland

De mogelijkheden voor een kookeiland zijn enorm, zoals je hier leest. Kies je voor een kookeiland (waarop dus daadwerkelijk gekookt wordt met een kookplaat), dan zul je daar ergens een afzuigkap moeten plaatsen. Gelukkig zijn er genoeg opties. Sommige zijn zó goed weggewerkt, dat je ze niet meer ziet.

1. Eilandafzuigkap

Een eilandafzuigkap is een speciale afzuigkap voor een kookeiland. Hij lijkt op de traditionele wandschouwafzuigkap, maar in plaats van aan de wand bevestig je ‘m aan het plafond, boven de kookplaat. Je kunt voor een luchtafvoersysteem naar buiten kiezen. Heb je geen plek voor een buis in het plafond? Dan is een recirculatiesysteem een optie. 

Van een stoere RVS-schouw tot een vrijhangend model aan stalen kabels: de eilandafzuigkap heb je in allerlei soorten en maten.

 • Voordelen: een eilandmodel heeft meestal een relatief hoge luchtcapaciteit. Vooral bij grote open keukens is dat fijn.
 • Nadelen: de eilandafzuigkap springt in het oog. Wil je een subtielere afzuigkap, dan zijn hierna genoemde opties misschien mooier.
 • Installatietip: zorg voor een perfecte locatie van de kap ten opzichte van de kookplaat. Schakel het liefst een deskundige in. 
 • Kostenindicatie: een simpele afzuigkap voor een kookeiland heb je al voor € 300. De kosten lopen op als je voor een designafzuigkap kiest. Denk dan aan € 3000.

plafondafzuigkap
Muurverf Pale Sky (flexa.nl). Gaskookplaat Grafiet € 879,-, 3 in 1 oven Matrix Grafiet € 2349,-, warmhoudlade € 789,-, plafond afzuigkap € 2699,- vaatwasser € 1529,-, PlasmaMade filter € 849,- (atag.nl). Tegels Craft Egg White Glossy en Mat, per m² € 69,-, steelpan van Serax € 38,70, glazen vaas € 67,99, houten onderbord € 24,35, pastakom van HKliving € 12,50 (vtwonen.nl). Rieten manden Blossom, per stuk € 59,- (by-boo.com). Zwarte plantenhanger van Isabelle Schoenmakers-Leijser, per stuk € 49,95 (happycircle.nl). Plant Alocasia (greenlifestylestore.nl). Plant Epiphyllum, plant Rhipsalis Paradoxa (plantje.nl). Overig privébezit.

De plafondafzuigkap gaat perfect op in het interieur

2. Plafondafzuigkap

Deze soort lijkt erg op de eilandafzuigkap, maar de plafondafzuigkap is iets strakker en moderner. Kies voor een rechthoekige unit tegen het plafond of monteer ‘m zó mooi in het plafond, dat hij niet uitsteekt en amper opvalt. 

 • Voordelen: de plafondafzuigkap gaat perfect op in het interieur.
 • Nadelen: hij is alleen te bedienen met een afstandsbediening of app.
 • Installatietip: zorg voor een perfecte locatie van de kap ten opzichte van de kookplaat. Schakel het liefst een deskundige in. 
 • Kostenindicatie: een afzuigkap die in het plafond is ingebouwd, is aan de prijzige kant. Houd rekening met ongeveer € 1000 exclusief montagekosten. 

3. Afzuigkap in de kookplaat

De subtielste manier om afzuiging te verwerken in een kookeiland, is met een inductiekookplaat met ingebouwde afzuiging. Kookdampen verdwijnen rechtstreeks in het ventilatiesysteem onder het kookeiland. 

 • Voordelen: het systeem is futuristisch en modern. 
 • Nadelen: duurder en minder sterke afzuiging dan een reguliere afzuigkap.
 • Installatietip: je offert ruimte op onder het kookeiland voor het ventilatiesysteem. 
 • Kostenindicatie: een kookplaat met afzuiging begint ongeveer bij € 1000. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de prijs. 

Futuristisch & modern: een afzuigkap in de kookplaat

inductiekookplaat afzuigkap
Muurverf Silver Shadow, Wild Dove (flexa.nl). Inductiekookplaat € 3999 (atag.nl). Shutters 0451 Grey White, prijs op aanvraag (jasno.nl). Overig privébezit.

LEES OOK
Alles over de inductieplaat: van kosten tot voordelen 

4. Afzuigkap in het werkblad (downdraft)

Als je liever geen nieuwe inductiekookplaat aanschaft, bijvoorbeeld omdat je huidige nog van goede kwaliteit is, dan is een afzuiging in het werkblad een optie. Zo bestaat er zogenaamde downdraft afzuiging. Deze kap, of eigenlijk strook, plaats je vlakbij de kookplaat en schuift omhoog wanneer je gaat koken. Klaar met koken? Dan schuift de afzuiging weer in het werkblad. 

 • Voordelen: je ziet de downdraft afzuiging alleen wanneer je kookt.
 • Nadelen: relatief duur en moeilijk in te bouwen in een bestaande keuken.
 • Installatietip: er moet een motorblok onder het kookeiland worden geplaatst. Dit is een lastige montageklus.
 • Kostenindicatie: een kwalitatieve downdraft afzuigkap kost gemiddeld € 2000.

Meer soorten afzuigkappen zien? Hier zetten we alle soorten voor je op een rij.

Moois voor in de keuken…

nog meer: keuken inspiratie