WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ruimte besparen in de keuken? Pannen handig opbergen doe je zo

Pannen kunnen soms echt een sta in de weg zijn in de keuken, ze nemen veel ruimte in en handig opbergen lijkt op geen enkele manier te lukken. Zul je net zien dat je precies de onderste of achterste pan nodig hebt en alles weer tevoorschijn moet toveren. Wil je ruimte besparen in de keuken? Zo berg je pannen handig op.

Pannen opbergen in de keuken
Van boven naar beneden: Maatlepels van Bloomingville, set van 4 € 12,50 Melkkan van Barista & Co, 340 ml € 24,95 3. Vijzel en stamper van Emile Henry, Ø 14 cm € 29,25 Snijplank Surface Dune van Serax, 39×18 cm (lxb) € 59,- Steelpan New Vintage van BK, Ø 16 cm € 69,- Handdoek Vanilla & Rose van Oyoy, 38×58 cm (lxb) € 12,25 Snijplank Chop Chop van Zuperzozial, 37,5×15 cm (lxb) € 19,95 Koksmes Surface van Serax € 95,- Keramische kookpan New Vintage van BK, Ø 24 cm € 55,- Koekenpan New Vintage van BK, Ø 28 cm € 89,- Theedoek Blend van Ferm Living, 50×70 cm (lxb) € 14,- Kookpan van Sambonet, 6,5 liter € 159,- Koekenpan Woodbe van Greenpan, Ø 28 cm € 49,99 Snijplank Field van Hay, 33,5×23,5 cm (lxb) € 49,- (vtwonen.nl).

Stapelen

De klassieke manier voor het opbergen van pannen is door ze te stapelen. Zet de pannen van groot naar klein in elkaar en laat de deksels elders. Of leg de deksels ondersteboven op de pannen en stapel ze op. Vaak een omslachtige manier, maar wel de enige oplossing in veel keukens. 

Mocht je het op deze manier doen, dan is het sowieso raadzaam om panbeschermers te gebruiken om kleine beschadigingen aan de pan te voorkomen en de levensduur te verlengen.

Gelukkig kan dat stapelen een stuk handiger met speciale pannenrekken. Berg de pannen op in een staand rek en zeg maar hallo tegen overzichtelijkheid. Je kunt de pannen zo makkelijk en snel pakken als je die nodig hebt. Plus: je keukenkastje ziet er een stuk minder rommelig uit. 

LEES OOK
Pannen schoonmaken: zo gaan ze het langst mee

In een lade

In een lade zou je pannen ook op kunnen stapelen, maar hier loop je weer tegen hetzelfde probleem: alles uit de lade trekken als je de grootste pan nodig hebt. Een lade met hoge vakken zou dan ideaal zijn. Je kunt de pannen dan als het ware apart van elkaar neerleggen en opbergen.

Voor lades zijn ook liggende pannenrekken te koop. Vergeet er ook niet direct een bij te bestellen voor de deksels, zodat je deze ook netjes kunt organizen. 

Aan de deur

Heb je meer last van alle deksels die je kwijt moet? Een handige manier om deze netjes op te bergen, is door ze aan de binnenkant van de deur van het keukenkastje te hangen. Een dekselhouder biedt de oplossing. Hang of monteer er een aan de binnenkant van je keukenkastje en hang de deksel erin op. Praktisch én ruimtebesparend. 

LEES OOK
Met deze tips blijft de keuken áltijd opgeruimd

Laten hangen

Überhaupt geen deurtjes open willen trekken om bij een pan te kunnen? Dan kun je ook de hoogte in en de pannen ophangen. Ideaal als je snel bij je pannen wilt, ook tijdens het koken. Bevestig haken aan de muur op een plek waar je voldoende loopruimte overhoudt. Of bevestig een pannenrek aan het plafond. Supermooi boven een kookeiland. 

Nog meer handige organisers…

nog meer: keuken inspiratie