WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo decoreer je een open keuken als een pro

Een keuken met open keukenkastjes en planken, dat is leuk in woonbladen, maar wordt dat in het echt niet een rommeltje? Niet als je de styling handig aanpakt.

Open systeem

Aan zo’n open keuken hangen een paar voordelen. Het past bij zowel minimalistische – als maximalistische interieurs, houdt de keuken licht en toont zowel de alledaagse benodigdheden als in het oog springende accessoires. Zo’n open keuken is een goede stok achter de deur om de boel georganiseerd te houden, want je ziet het altijd. Bovendien weet je altijd wat je hebt in plaats van dat servies en gerei ergens achterin een kast verstoft. Met een open systeem maak je van een functionele ruimte als de keuken alsnog een gezellige plek. Kortom: er valt een heleboel voor te zeggen. De sleutel naar een geslaagde open keuken is wat je ermee doet qua styling. Daarom: 6 tips.

1. Plan vooruit

Als je planken wil ophangen in de keuken, is het belangrijk dat al tijdens of liever voor de verbouwing te bepalen. Als je zwevende planken wil zonder steunhaken, moet die beslissing al vroeg in het verbouwingsproces gemaakt worden. Wanneer je ontwerp-ideeën formuleert, beginnen die vaak achter de muren.

2. Denk na over de achtergrond

Open planken zijn een mooie manier om de keuken visueel meer diepte te geven met verschillende texturen en afwerkingen. Vergeet daarbij ook niet de ruimte achter de planken. Omdat die ook in beeld is, leent die muur zich perfect voor bakstenen, behang of tegels. Zo krijg je een weloverwogen, gelaagd resultaat.

3. Oneven is oké

Vrees niet voor oneven stapels servies. Sterker nog: het oogt een stuk leuker dan perfecte symmetrie. Houd je aan een samenhangend kleurpalet om toch eenheid te krijgen.

4. Gebruik alledaagse spullen als decoratie

Je kan een prachtig display samenstellen zonder een klein fortuin kwijt te zijn aan decoratie. Door alledaagse spullen goed bij elkaar te zetten, bouw je een interessante compositie. Werk met snijplanken, lepels, vijzels en stampers, boeken en een grote schaal. Dat is keukengerei dat je vast al in huis hebt, maar nu nog verstopt achter kasten ligt. Overweeg materialen als hout en marmer voor een natuurlijke uitstraling.

5. Voeg groen toe

Nog een manier om textuur toe te voegen? Voeg wat leven toe. Planten, bijvoorbeeld. Een plant is niet alleen visueel een oppepper, maar zorgt ook voor schone lucht omdat het koolzuur absorbeert en zuurstof vrijgeeft.

6. Houd rommel buiten de deur

Het nadeel van open planken: als je niet oppast wordt het een verzamelplaats van rommel. Het vereist wat toewijding om de oppervlaktes fris en georganiseerd te houden. Wees selectief in wat je op de planken zet en waak voor teveel prullaria. Een open keuken valt of staat met wat en hoeveel je tentoonstelt.

nog meer: keuken inspiratie