WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe je in een kleine keuken toch een eiland fixt

Een kook- of keukeneiland staat vaak bovenaan de wishlist voor als we ooit in een grote-mensen-huis wonen en balzalen van woonkamers en keukens te vullen hebben. Tot die tijd kun je met wat slim indeel- en stylingwerk toch een eiland in de keuken fixen. Zo een die elk diner of feestje weer de gezelligste plek in huis is.

vtwonen 2-2020 | keuken werkbank diy I kleine keuken eiland
‘Het vakkenkastje op de schouw, een veilinghuisvondst, is wel honderd jaar oud. Ook de klok is vintage, die hing vroeger in een Australisch klaslokaal.’ Papieren zak van Merci. Lampen en bekers van HK Living. Kasten en verrijdbaar keukeneiland Eve van House of Orange. De overige spullen zijn lokale (Australische) vondsten.

Trolley

In een keuken waar je je kont amper kunt keren, is het vaak zoeken naar een plekje voor kruiden, messen, pannen en andere spullen die je graag in de buurt hebt. Een trolley is dan echt een uitkomst. Je rolt ‘m naar je toe waar je hem op dat moment nodig hebt en je rijdt dat kleine eiland de keuken uit als je de ruimte nodig hebt voor iets anders.

Is er feestje te vieren, dan blijkt die trolley ook een prima hang- en barplek te zijn. Met genoeg ruimte voor een wijnkoeler met inhoud, glazen en lekkere hapjes. Zo heb je ineens toch dat mobiele eiland dat je op je wenslijstje had staan.

LEES OOK
vttv: een trolley 2x anders

Sidetable

Een sidetabel is ook al zo’n multifunctioneel meubel. Wordt hij door de meeste gebruikers als sfeermaker tegen een lege muur gezet, tegenwoordig zien we hem ook dienst doen als extra thuiswerkplek, haltafel of extra afzetplek in de keuken. Sidetables zijn er in zoveel verschillende stijlen dat je voor de keuken altijd wel een geschikt exemplaar kunt scoren. Door zijn slanke lijnen neemt hij veel minder plek in beslag dan een echt keukeneiland.

Werkbank

Sleutelaars zetten een werkbank in de schuur, maar slimmeriken geven hem een leven als keukeneiland. Het geeft meteen sfeer aan een basic keuken en vaak lukt het wel om er eentje te scoren op Marktplaats of in een winkel met oude bouwmaterialen of vintage pareltjes. Werkbanken zijn vaak robuust en kunnen daardoor goed tegen een stootje. Je hebt er bovendien een enorm werk- en snijblad bij en een kras of kring extra maakt niet uit.

Nog een voordeel: een werkbank heeft precies de goede ‘hanghoogte’ voor iedereen die even wil komen kijken wat jij uitspookt in de keuken.

nog meer: keuken inspiratie