WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Denk out of the box en creëer een speelse keuken

Ursula en Hans plaatsten een nieuwe keuken in hun vakantiehuis. In plaats van een prefab exemplaar te kopen, besloten ze hun eigen draai aan het begrip keuken te geven. Het resultaat: een speelse keuken met een verplaatsbaar keukeneiland van maar liefst 3,5 meter lang met heel veel kasten en lades.

Een beetje out of the box denken, kan verrassend goed uitpakken, ook bij de bouw van een keuken. Daarom hier een paar inspirerende voorbeelden. Oud en nieuw Wil je je keuken uitbreiden, dan hoef je echt niet helemaal opnieuw te beginnen. Kijk bijvoorbeeld eens of je een nieuw deel aan je bestaande keuken kunt (laten) maken. Kies voor die toevoeging wel een heel andere look, zodat het niet ‘bijt’ met je huidige keuken. Denk bijvoorbeeld in een moderne strakke keuken aan een sloophouten bar. Je zult zien dat je keuken een totaal nieuwe, speelse sfeer krijgt.

Flexibele opstelling

Natuurlijk kun je ook een compleet nieuwe keuken naar eigen idee opbouwen. Door meerdere losse delen op wielen te zetten, wordt de keuken flexibel en kun je hem naar behoefte aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan twee smalle delen die je net als een uitschuiftafel aan elkaar klikt en als tafel kunt gebruiken. Of schuif de delen van elkaar af, zodat je aan een kant een bar creëert voor je gasten en het andere deel gebruikt bij het koken. Houd wel rekening met snoeren en leidingen, plaats die liever in een vast deel van de keuken.

Ruimte winnen

Weinig ruimte in de keuken? Zet een mooie vakkenkast tegen de muur met daarin een tafelblad dat je vastmaakt met een scharnier. Een deel van de kast blijft altijd zichtbaar, maar er is ook een deel dat dicht is als de tafel is opklapt. Klap je de tafel uit als je hem nodig hebt en in als je meer loopruimte nodig hebt in de keuken.

Dubbelfuncties

Krijg je geregeld eters en is je werkruimte in je keuken dan te klein? Handig is dan een tafel op werkhoogte op wielen die je aan je keuken rolt als je meer aanrechtblad nodig hebt. Zijn je gasten naar huis, dan kun je hem een andere functie geven, bijvoorbeeld als extra werkplek, bar of kindertafel. Heb je extra opbergruimte nodig, dan kun je onder het blad ook nog een dicht gedeelte maken. Of de helft van de diepte, zodat je aan een kant kunt zitten en aan de andere kant kastruimte hebt.

Op maat naar wens

Vakkenkast, aanrecht, keukenkasten, planken, echt alles kun je op maat (laten) maken. Zo ben je niet gebonden aan de standaard keukenmaten. Bedenk wel van tevoren waar de oven en koelkast moeten komen, want daarvoor heb je natuurlijk wel een vaste maat nodig. Maar denk verder vrij en deel in. Vakkenkasten, een deel dicht en een deel open, brede delen, frontjes met bijzondere grepen, opklapbare delen. Ook een bank voor bij de eettafel of een boekenkast kun je in dezelfde stijl laten maken. Zet houten delen wel goed in de lak, zodat ze waterafstotend worden. Meubels op maat vind je o.a. bij keukenwerkplaats.nl, restylexl.nl, dezeug.nl, jaccobakker.nl

Bron: vtwonen 08-2018 | Fotografie Derek Swalwell | Styling Rachel Vigor

nog meer: keuken inspiratie