WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe onderhoud je een heetwaterkraan? 5 handige tips!

Heetwaterkranen zijn hot! Direct thee kunnen drinken en de besparing op stroom zijn veelgenoemde voordelen. Van zo’n handige heetwaterkraan wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Goed onderhoud is dan ook erg belangrijk. Denk aan het schoonmaken, ontkalken en vervangen van het filter.

keuken heerwaterkraan
Muurverf kleur Zonlicht per liter € 20,50 (histor.nl). Barkrukken Form van Norman Copenhagen in steel grey € 255,- (eijerkamp.nl). Kraan van Grohe (grohe.nl). Plank (bouwmarkt). Op de plank 36-delig vtwonen basisservies € 149,-, glazen uit vtwonen happy collectie, klein met tekst per 2 € 8,33, groot met tekst € 7,67, houten kandelaar uit de vtwonen collectie € 17,46, kweekkastje van HK Living € 80,95, snijplanken uit de vtwonen collectie vanaf € 44,99, theedoek uit de vtwonen collectie € 9,95, glazen op voet van HK Living per 2 € 16,50 (vtwonen.nl). Kaarten met botanische prints per set van 10 € 30,- (pernillefolcarelli.dk).

Waarom is onderhoud van de heetwaterkraan zo belangrijk?

Een normale kraan neem je geregeld af met een doek en soms verwijder je wat kalkaanslag. Maar een heetwaterkraan vraagt om iets meer onderhoud. We zullen je niet vermoeien met alle techniek die hierachter zit. Lang verhaal kort: bij kokend heet water ontstaat er stoom waardoor stoffen die niet verdampen blijven vastkleven op de kraan. Het gevolg? Kalkaanslag. Wij geven 5 tips voor het onderhoud van je kraan.

LEES OOK
Alles wat je moet weten over de kokend water kraan

1. Antikalkfilter vervangen

Meestal wordt er bij de installatie van een heetwaterkraan een antikalkfilter geplaatst. Hoe harder het water in je regio is (dit check je hier), hoe meer een filter gewenst is. Zo’n filter houdt ook andere verontreinigingen tegen zoals chloor en bacteriën. Meestal wordt aangeraden dit filter 1 keer in de 5 jaar te vervangen. Woon je in een regio met een hoge waterhardheid? Dan kun je het filter beter eerder vervangen.

Tip: iedere heetwaterkraan komt met andere filters. Check dit dus goed bij de leverancier van jouw kraan.

2. Ontkalken

Aan het uiteinde van de kraan zit een kraanzeefje dat regelmatig ontkalkt moet worden. Minimaal 2 keer per jaar is raadzaam. Hoe pak je dit aan? Vul een teil met een laagje schoonmaakazijn. Draai de metalen kop van de kraan en leg het zeefje een uur in schoonmaakazijn.

3. Stroomgebruik

Bij een kokendwaterkraan hoort een boiler die je aansluit op je waterleiding en een boiler verbruikt stroom. Toch levert de heetwaterkraan een energiebesparing op. De waterkoker is namelijk niet meer nodig. En doordat je de boiler aansluit op het koude water, wordt dit water direct gemengd met het kokendhete water. Daardoor heb je veel sneller warm water dan wanneer de cv-ketel wordt gebruikt.

LEES OOK
Doe maar duurzaam: de heetwaterkraan bespaart energie én kosten

4. Kraan lang niet gebruikt? Even doorspoelen!

Ben je een tijdje op vakantie geweest en is de heetwaterkraan een tijd niet gebruikt? Dan is het verstandig om deze – net als alle andere, reguliere kranen – even door te spoelen. Dit voorkomt problemen met de waterkwaliteit door bijvoorbeeld legionella. Laat de kokendwaterstraal en het reservoir een minuut rustig doorstromen.

5. Buitenkant schoonmaken

Ten slotte wil je de kraan ook aan de buitenkant mooi houden. Neem de kraan altijd even mee als je de keuken schoonmaakt. Droog het materiaal na gebruik met een droge doek om kalkaanslag te voorkomen en gebruik geen azijn of schuurmiddel, dat tast de kraan aan. Gebruik liever een doekje met een beetje glasreiniger.

Vaak voorkomende problemen

Een heetwaterkraan is een handig staaltje techniek, maar helaas komt dit af en toe met problemen. Een paar voorbeelden zijn:

  • Het water kookt niet meer: soms is de voorraad kokend water opgebruikt. Check goed hoeveel liter voorraad jouw specifieke reservoir heeft. Een andere oorzaak kan zijn dat het reservoir geen stroom krijgt.
  • De waterstraal is minder krachtig: meestal duidt dit op kalkaanslag. Meestal kom je met bovenstaande onderhoudstips een heel eind!

Wat is de levensduur van een heetwaterkraan?

Een kokendwaterkraan is een grote uitgave. Gelukkig gaat dat meestal ook gepaard met een lange levensduur. Wel zit er veel verschil in prijzen, kwaliteit en levensduur tussen verschillende merken. Houd hier dus rekening mee. De meeste aanbieders bieden zo’n 2 jaar garantie. Sommige merken bieden zelfs 5 jaar garantie. Tip: soms moet je voor een lange garantie de kraan registreren.

Afwashulpjes voor op het aanrecht…

nog meer: keuken inspiratie