WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit is het effect van een houten wandplank in de keuken 

De robuuste houten wandplank is niet meer weg te denken uit onze keukens. Handig, want we zetten er onze keukenspullen op en mooi, want het geeft sfeer aan een strakke keuken. Zo’n plank maakt de ruimte bovendien groter en het is de perfecte plek om je mooiste borden en kommen in de spotlights te zetten.

keuken schuine wand

Waar moet je op letten bij een wandplank?

Wandplanken zijn er in allerlei soorten kleuren, maten, vormen, materialen en woonstijlen. Wil je ook een plank aan de keukenmuur? Bedenk dan eerst welke stijl je wilt creëren, op welke muur hij moet komen en welke spullen je er op wilt zetten. Deze punten zijn in ieder geval belangrijk: 

  • Houd er rekening mee dat de wand waar de wandplank komt te hangen een massieve wand is. Dit kan een buitenmuur van kalkzandsteen zijn of een binnenwand van gipsblokken. Een plank monteren aan een holle wand wordt afgeraden. 
  • Bepaal of de plank vrij aan de wand komt te hangen, in een hoek, of tussen twee wanden. Kies je voor een plank tussen twee wanden, dan is een nis-bevestiging het makkelijkst. 

Verschillende stijlen

  • Een strak wandplankmodel past vrijwel in ieder interieur. Strakke lijnen zorgen over het algemeen voor rust en zal eerder opgaan in de keuken.
  • Een boomstamwandplank is speels en rommelig en zorgt er door de natuurlijke welvingen voor dat deze meer opvalt. 
  • Kies je voor een kleurafwerking of ga je voor een zo natuurlijk mogelijke uitstraling? Houd er rekening mee dat iedere plank zijn eigen kleur en structuur behoudt, ook nadat je ‘m een andere tint hebt gegeven.

Tip: plaats planken met meerdere stijlen niet te dicht bij elkaar. De kans bestaat dat het te onrustig wordt en dat de keuken niet meer als geheel oogt. 

Strakke lijnen zorgen over het algemeen voor rust en zal eerder

opgaan in de keuken.

wandplanken

LEES OOK
Zo decoreer je keukens als een pro

Hoe groot moet de wandplank zijn? 

Meestal wordt er voor de keuken gekozen voor een zwevende wandplank met een diepte van 20 of 25 centimeter. Mocht je op zoek zijn naar een diepere wandplank dan 30 centimeter, dan krijgt de wandplank een nis-bevestiging. Zwevende wandplanken kunnen geheel op maat gemaakt worden en bestaan in lengtes van 30 centimeter tot wel 400 centimeter. 

Een plank monteren

Ben je zelf handig of ken je iemand die z’n hand niet omdraait voor een klusje? Dan kun je een wandplank prima zelf plaatsen. Vooral kleinere, blinde planken zijn makkelijk te monteren. Heb je twee linkerhanden? Dan is het aan te raden dit te laten doen door een iemand met meer verstand van zaken. 

BEKIJK DE VIDEO
vttv: een wandplank 2x anders

wandplank
pan

Zo style je een wandplank in de keuken

  1. Bepaal je stijl: een plank aan de muur is sfeerbepalend. Robuust steigerhout zorgt voor een industriële stijl en past ook goed in landelijke keukens. Wanneer je een strakke, gelakte plank kiest, zorg je voor een meer moderne uitstraling. Heb je een Scandinavische keuken? Dan is een licht houtsoort een goede optie. 
  1. Wat komt er op de plank: misschien wel het leukste deel: de wandplank stylen! Je kunt de plank niet al te vol zette en daardoor overzichtelijk houden of juist volzetten met je mooiste accessoires. Met handgemaakt aardewerk en schilderijtjes zorg je voor een vintage look. Met planten krijg je een natuurlijke twist. Plaats je je borden op de planken? Dan creëer je een landelijke look. Zijn de planken puur functioneel? Zet er dan de apparaten en andere keukenspullen die je graag bij de hand hebt.
  1. Voorzie de planken van sfeerlicht: voorzie de planken met LED lampjes met warme sfeerverlichting. Zo laat je de planken nog mooier tot hun recht komen.
  1. Zorg voor afwisseling: er hoeven niet alleen maar keukenapparaten en servies op je plank te staan. Wissel af met andere items zoals een plant, schilderij of vaas met bloemen, dat zorgt voor meer speelsheid. Leef je uit! 

LEES OOK
Het zit ‘m in details: zo mooi (en handig) is keukenkastverlichting

Hoe onderhoud je een houten wandplank? 

Een houten wandplank moet je goed onderhouden. Hoe, dat hangt af van het hout dat je gebruikt. Spot je verouderde plekken? Achterhaal hoe dit komt: is het omdat er houtworm in zit of zijn het schimmels?

Schimmels ontstaan in een vochtige omgeving, want ze hebben vocht nodig om te groeien. Helemaal niet gek dat je hier in een keuken last van hebt. Als er sprake is van houtrot, breken schimmels de opbouwstoffen van hout af en nemen ze deze op. Het is belangrijk dat je schimmels tijdig herkent, want hierdoor verliest het hout zijn sterkte.

Bestrijden? Vermeng in het geval van schimmels 50 tot 100 gram soda met een emmer water. Schrob dit vervolgens over de vlekken en spoel dit na met water. Ook citroensap wordt vaak gebruikt als een schimmeldodend middel. Houtworm kun je bestrijden met water en ammoniak maar ook met bijvoorbeeld met een chemisch bestrijdingsmiddel. Ook lijnolie is een goede methode om houtworm tegen te gaan. 

nog meer: keuken inspiratie