WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Altijd een schone keuken met deze nieuwe gewoontes

Als het aankomt op huishouden is het schoonmaken van de keuken zo’n klus waar bijna iedereen tegen opkijkt. Een tip: ruim elke dag een beetje op, zodat de klus behapbaar blijft. Het behouden van een schone keuken wordt een makkie als je jezelf deze gewoontes aanleert.

Keuken schoonmaken doe je zo | vtwonen 01-2020 | styling Marlies Does, fotografie Peggy Janssen | keuken inrichten

Ruim álles achter jezelf op

Dit klinkt streng, maar het is supereffectief voor een schone keuken. Je bent er misschien aan gewend om na het eten van je havermout in de ochtend je bakje op het aanrecht te laten staan, maar het is beter als je ‘m meteen afwast of in de vaatwasser zet. Ga je voor dat laatste, spoel het bakje en bestek dan wel even af, voordat het de kans krijgt om aan te koeken. Wordt je vaatwasser blij van en jij ook.

Wist je dat ook de vaatwasser zelf weleens een schoonmaakbeurt kan gebruiken? Zo maak je de vaatwasser schoon.

Zet de vaatwasser op hetzelfde tijdstip aan

Routine is prettig, niet alleen voor jouw gemoedsrust, maar ook voor de schone staat van de keuken. Zet daarom niet alleen elke dag rond dezelfde tijd een kop koffie, maar houd ook een schema voor de vaatwasser aan. De beste tijd om hem aan te zetten is vlak na het avondeten. Dan heb je in de avond nog tijd om hem uit te ruimen en begin je de ochtend met een lege vaatwasser waar je meteen je ontbijtbord of -bakje in kunt zetten. Niemand heeft namelijk tijd om ’s ochtends de vaatwasser nog uit te ruimen.

Was je pannen meteen af

Voor het geval je het nog niet wist: pannen (welke dan ook) kun je beter afwassen dan in de vaatwasser zetten. Ben je gewend om de boel eerst een uur in de week te zetten, stop daar dan mee en leer jezelf aan pannen meteen af te wassen. Dit scheelt troep in de keuken.

Neem de handgrepen en deurtjes mee

Na het afwassen of koken haal je even een vaatdoek over het aanrecht om alles schoon achter te laten. Waar je het normaal alleen bij het aanrecht houdt, neem je in ook de handgrepen en buitenkant van de keukenkastjes mee. Met deze nieuwe gewoonte zorg je ervoor dat de oppervlakken niet snel vies worden en je dus niet op één moment alles moet schoonmaken.

Schoonmaken begint hier…

nog meer: keuken inspiratie