De meest vieze plek in de keuken
Uit onderzoek blijkt dat kruidenpotjes dé meest vergeten dingen in de keuken zijn tijdens het poetsen. Daarmee zijn deze onschuldige potjes ook de meest vieze plek in de keuken. Tijdens het koken pakken we de kruiden namelijk vaak zonder onze handen eerst te wassen, wat niet zo hygiënisch is. Daarnaast worden de kruidenpotjes vaak over over het hoofd gezien tijdens een boenbeurt. Hierdoor stapelen stof en bacteriën zich ongehinderd op, met vieze potjes tot gevolg.
LEES OOK
7x dit kun je in de keuken beter én vaker schoonmaken dan je misschien doet
Kruisbesmetting
Tijdens het koken raak je vaak verschillende oppervlakken aan en loop je het risico bacteriën over te brengen naar de kruidenpotjes. Vooral de buitenkant en randen van de potjes zijn hier gevoelig voor. Was je handen tijdens het koken dan ook liever een keer extra als je van plan bent om je eten te kruiden.
De meeste huishoudens bewaren de kruidenpotjes op kamertemperatuur in de keuken. Ideale omstandigheden voor de groei van bacteriën en schimmels. Hoewel deze groei vaak onzichtbaar is, kan het je voedsel besmetten - met ongewenste smaken en zelfs voedselvergiftiging tot gevolg.
LEES OOK
Zo maak je het vieste deel van de keuken schoon
Tips om je kruidenpotjes fris te houden
Heb je de kruidenpotjes al enige tijd niet opgefrist? Geen reden tot paniek, maar zet 't op een to-dolijst. Je vergeet ze nu vast niet weer in je poetsroutine. Met de volgende tips houd je de kruidenpotjes fris:
Controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum van je kruiden en gooi oude potjes weg.
Maak de potjes en deksels wekelijks schoon met warm water én voordat je ze bijvult.
Vul je de potjes bij? Houd ze dan zo fris mogelijk door geen kruiden te morsen op de randen van de kruidenpotjes.
Bewaar kruiden op een koele, droge plek om de groei van schimmels en bacteriën te beperken.
Wees voorzichtig met het gebruik van natte lepels in kruidenpotjes, aangezien dit vocht in de potjes veroorzaakt en je kruiden kan laten bederven.