WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Heel Holland bakt: alles voor de broodbakker

Het coronavirus heeft niet alleen voor opgeruimde zolders en versgeverfde muren gezorgd, heel Holland is ook aan het brood bakken geslagen: de pakken meel en gist zijn niet aan te slepen. vtwonen helpt de thuisbakker graag een handje met de handigste tools en mooiste broodplanken.

broodplanken | brood bakken

De voorbereidingen

Als je eenmaal je eerste eigen brood hebt gebakken, wil je nooit meer in de rij bij de bakker staan. Jouw zuurdesem- of olijvenbrood zou daar sowieso niet misstaan in de schappen. Wat je nodig hebt voor een vers, knapperig brood? Een basisrecept, jouw fantasie en de juiste tools voor het afwegen, kneden en rijzen. Plus een flinke dosis geduld. Wil je het hele proces van kneden en rijzen iets bespoedigen, dan kun je ook een broodbakmachine gebruiken. Maar ga je voor het echte, ambachtelijke werk? Dan komen deze keukenhulpen goed van pas.

Alles klaar? Bakken maar!

De voorbereidingen vergen meer tijd dan het uiteindelijke bakken. Dus als het eindelijk zover is, dan pak je je fijnste bakvorm erbij voor het knapperigste resultaat. Zo’n broodbakvorm is vaak gemaakt van rvs of keramiek en er zijn vormen voor home made baguettes, bolbroden en uiteraard een ‘gewoon’ brood. Een cakevorm gebruiken kan ook, het is maar net welke vorm je voor jouw baksel het handigst of mooist vindt.

Een brood bakken zonder vorm kan trouwens ook, dit kun je op een baksteen voor pizza’s en broden doen. Het brood wordt dan wat lager dan in een vorm, maar de smaak is er zeker niet minder om.

Op een presenteerblaadje

De geur van versgebakken brood doet het meeste werk, maar de manier van presenteren kan net die benodigde kers op de taart… eh het brood zijn. Een stoere zuurdesem, Italiaanse focaccia of Franse brioche oogt nóg lekkerder op een mooie broodplank. Pas de plank aan de vorm van van het brood aan en zie je dan nog maar eens in te houden.

LEES OOK
Zo blijft een houten snijplank mooi

nog meer: keuken inspiratie