1. Te snel van start gaan
Verreweg het meeste puzzelwerk komt kijken bij de vraag: wat komt waar? Wat zijn de beste plekken voor de koelkast, spoelbak en kookplaat? Stort je niet meteen op het kopen van kasten en apparaten, maar doe eerst onderzoek en zorg voor overzicht voor je écht begint.
2. Onnodige apparatuur aanschaffen
Omdat het aanbod enorm is, laten mensen zich nogal eens verleiden tot het kopen van te veel apparatuur. Kies liever voor één slim keukenapparaat met meerdere functies, zoals een magnetron met een hetelucht- en stoomfunctie. Hiermee bespaar je ruimte en zet je makkelijk gevarieerde maaltijden op tafel. Het is vaak mogelijk om hetelucht te combineren met de magnetronfunctie, maar ook om te grillen of te stomen tijdens het gebruik.
3. Onvoldoende loop- en werkruimte incalculeren
Deel de keuken niet te krap in. Een veelgemaakte fout is dat mensen zich te weinig ruimte gunnen en bijvoorbeeld maar 60 cm werkruimte voor het aanrecht nemen. Om comfortabel te kunnen koken, reken je beter minimaal 80 cm. Hoge kasten hoeven minder diep te zijn dan de lage elementen (ongeveer 38 cm). Houd daarnaast minstens 55 cm tussen het werkblad en de onderkant van de hoge kasten om ze gemakkelijk te kunnen openen.
LEES OOK
Slim indelen: praktische oplossingen voor een kleine keuken
4. Kiezen voor donkere of drukke kleuren
Kleine keukens vragen om lichte en neutrale kleuren. Denk bijvoorbeeld aan wittinten, grijs of taupe. Ook de kleur van de wanden, de vloer en het plafond spelen hierin mee. Je creëert een gevoel van ruimte als je de wanden en het plafond in een lichte kleur schildert en voor een donkere vloer kiest. Door de lichtste tint op het plafond toe te passen, doet de ruimte optisch hoger aan.
5. Te veel of te weinig opbergruimte kiezen
Hoeveel opbergruimte je nodig hebt, is erg persoonlijk. Als je bijvoorbeeld veel keukengerei hebt, is het verstandig om voor voldoende kastruimte te zorgen. Zo kun je de blender, staafmixer of keukenmachine eenvoudig opbergen, maar tover je hem ook gemakkelijk weer tevoorschijn.
Bedenk wel; hoe meer opbergruimte er is, hoe meer keukenspullen je vergaart en bewaart. Het weglaten van bovenkasten geeft lucht, licht en ruimte. In een grote keuken is dit eenvoudig, omdat er elders genoeg ruimte is. Toch kan het in een kleine keuken vaak net zo goed. Bedenk welke keukenspullen dagelijks of wekelijks gebruikt worden en bewaar overige spullen op een plek buiten de keuken, bijvoorbeeld in de trapkast.