Zo blijven kamerplanten blij in de herfst en winter

Matte krijtverf op muur Steel Blue, per liter € 39,-(pure-original.nl). Bijzettafel Atelier op één poot, in hoogte verstelbaar, 42-55x35x35 cm (hxbxd) per stuk € 89,-, tafel Fara met halfrond onderstel, per 2 € 249,-, lijst Shift € 24,95 (basiclabel.nl). Grijze pot van d&m € 13,80, roestkleurige bak Cave van d&m € 77,99, grote zwarte bak Highlands van Bolia € 159,- (vtwonen.nl). Planten linksachter beginnend met de klok mee: Ctenanthe Amagris, Philodendron Red Beauty, Opuntia en Dracaena Draco (plantenverhuur.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen 01-2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma
Beeld vtwonen 01-2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma

De dagen worden korter én kouder: het najaar is nu echt begonnen. Tijd om kamerplanten extra aandacht te geven, want ook zij zullen de gevolgen van de korte dagen merken. Tenminste, dat zou je denken… Maar niets is minder waar. In de herfst en winter kunnen ze namelijk op adem komen. Kamerplanten hebben dan een stuk minder aandacht nodig en de verzorging is dus stukken makkelijker. Toch kun je ze niet compleet negeren als je volgend jaar weer van ze wilt genieten. Zo houd je kamerplanten blij in de herfst en winter. 

Lees verder onder de advertentie

Water geven, maar met mate

Veel planten hebben in de zomer regelmatig een flinke plens water nodig. Meestal een keer per week, soms zelfs vaker. Dat waterschema voor kamerplanten moet je niet aanhouden in de herfst en winter. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat je de planten verzuipt. Omdat de meeste planten in het koude seizoen in ruststand gaan, hebben ze veel minder water nodig.

Meestal is eens in de twee weken water geven voldoende. De potgrond mag best een beetje uitdrogen. Zelfs liever te droog dan te vochtig. Te natte potgrond zorgt voor natte wortels en dat geeft ellende als wortelrot of schimmels. Geef de planten dus niet te veel water in de herfst en winter.

LEES OOK
Dit vertellen bladeren over de gezondheid van je kamerplant

Lees verder onder de advertentie

Voeding niet nodig

De lente en zomer gelden als groeiperiode voor planten. In die tijd hebben kamerplanten een stuk meer energie nodig om groeispeurten door te maken. Plantenvoeding is dan echt een must. In de herfst en winter komen de planten tot rust. Ze groeien niet tot nauwelijks en hebben dus ook geen extra energie nodig. Zodra het najaar zijn intrede doet, kun je die plantenvoeding dus opzij zetten tot het weer lente wordt.

LEES OOK
Traktatie voor kamerplanten: zelf plantenvoeding maken

Daglicht blijft nodig

De dagen worden korter en de plensbuien vliegen ons om de oren. Het beetje zonlicht dat we krijgen, moet je niet alleen voor jezelf koesteren, maar ook voor de kamerplanten. Door zonlicht blijven planten sterk genoeg om de herfst en winter door te komen. Zorg overdag dus dat de planten elk beetje daglicht dat er is op kunnen nemen. Dat vereist soms wat sleepwerk, maar de planten zullen je dankbaar zijn.

Lees verder onder de advertentie

Niet te warm

Kou en regen vragen om een loeiende verwarming. Jij vindt het waarschijnlijk heerlijk, maar je kamerplanten zijn er niet gek op. Om ervoor te zorgen dat de verwarming kamerplanten niet compleet uitdroogt, moet je voldoende afstand tussen de verwarming en de planten creëren.

Pas op voor droge lucht

De verwarming kan kamerplanten niet alleen uitdrogen met zijn warmte, ook de luchtvochtigheid speelt een grote rol. Als de lucht in huis te droog is, kunnen de bladeren van planten lelijke plekken krijgen of oprollen. Vergeet dus ook in de winter niet af en toe in de weer te gaan met een plantenspuit. Of koop een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis in balans te houden. Niet alleen gezond voor planten, ook voor jezelf. Twee vliegen in een klap dus.

LEES OOK
Droge lucht in huis? Dit kun je eraan doen

Lees verder onder de advertentie

Blije kamerplanten…

Bron: Beeld: fotografie Macha Gutlich