WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waarom een luchtbevochtiger gezond is voor planten (en voor jezelf)

Nu het kouder wordt buiten, loeien de kachels weer op volle toeren. Heerlijk natuurlijk, die warmte binnenshuis, maar het neemt ook een hoop droge lucht met zich mee. Dat kan funest zijn voor alle mooie kamerplanten die je bezit. Een luchtbevochtiger kan dan een uitkomst zijn voor de planten, maar ook voor jezelf! 

vtwonen weer verliefd op je huis aflevering 2 seizoen 15 | stylist Frans in Geldermalsen

Waarom droge lucht slecht is voor planten (en voor jezelf)

De meeste kamerplanten vinden hun oorsprong in de tropen of de jungle. De planten groeien daar optimaal door de warmte én de hoge luchtvochtigheid. Nu is het in een huis een stuk minder vochtig en dat is maar goed ook. Te veel vocht in huis kan namelijk voor schimmel zorgen en is niet optimaal voor de gezondheid. Maar droge lucht is dat ook niet. Niet voor jou en niet voor de planten. 

LEES OOK
Droge lucht in huis? Dit kun je eraan doen

Zeker nu de verwarmingen weer aan gaan. Die zorgen namelijk voor een fijne warme, maar ook droge lucht. Door de droge lucht gaan de poriën in het blad van planten extra openstaan. Zo verliezen ze binnen no-time meer vocht dan dat ze opnemen. Het resultaat? Bruine plekken in bladeren, opgekrulde bladeren en een kurkdroge potgrond. Daar wordt een kamerplant niet mooier op.

Droge lucht in huis is niet alleen funest voor planten, maar ook voor mensen. Zo kun je er een droge huid aan overhouden, maar ook geïrriteerde ogen en verkoudheidsklachten. Als het qua vochtgehalte net de Sahara is in huis, dan kunnen houten meubels zelfs klachten vertonen door te gaan scheuren.

Net dat beetje extra

Omdat de planten liever een hoge luchtvochtigheid verkiezen boven een kurkdroge lucht, is het goed om af en toe aan de slag te gaan met een plantenspuit. Zo worden de planten voorzien van dat extra beetje vocht dat ze nodig hebben om gezond te blijven.

LEES OOK
Waarom elke plantenliefhebber een plantenspuit moet hebben

Een luchtbevochtiger voor planten én voor jezelf

Maar als je het jezelf makkelijker wilt maken en het ideale klimaat voor je planten wilt creëren (en ook een beetje voor jezelf), dan biedt een luchtbevochtiger de uitkomst. Ze worden ook wel humidifiers genoemd: deze apparaten zorgen dat luchtvochtigheid in huis goed in balans blijft door de lucht in de ruimte van extra vocht te voorzien. De apparaten werken vaak veel beter dan de ouderwetse radiatorbakjes. 

Welke luchtbevochtiger is goed voor planten? 

Er zijn veel verschillende soorten luchtbevochtigers. Een ultrasone luchtbevochtiger is perfect voor zowel de gezondheid van planten als je eigen gezondheid. Deze stoten een zichtbare nevel uit. Sommigen hebben zelfs ingebouwde filters om pollen en stofdeeltjes uit de lucht te filteren. Zoals deze van Venta inclusief ingebouwde hygrometer én extra stille nachtmodus.

Verder kun je een luchtbevochtiger kiezen op basis van: inhoud, grootte, filters en het geluid dat ze produceren. Let ook goed op hoeveel m2 ruimte de luchtbevochtiger kan handelen.

nog meer: Kamerplanten