Klimplanten snoeien: zo houd je ze in toom

beeld vtwonen Beeld

Klimplanten zijn vaak sterk en redden zich prima als je ze niet snoeit. Toch moeten ze er soms aan geloven. Niet per se voor hun gezondheid, maar om de klimmers in toom te houden. Sommige klimplanten hebben namelijk de neiging om flink door te groeien en te gaan overwoekeren. Daar is geen plek voor in een mooie en nette tuin! Klimplanten snoeien doe je zo.

Lees verder onder de advertentie

Vuistregels

Er zijn allerlei soorten klimplanten, maar als het om snoeien gaat, geef je de meeste klimmers dezelfde behandeling. Er zijn een paar vaste regels die je moet onthouden. Gebruik bijvoorbeeld altijd schoon snoeigereedschap. Je wilt mooie klimmers namelijk niet besmetten met het een en ander.

Verder kun je in ieder geval altijd rekening houden met de volgende regel. Klimplanten die vóór de zomer bloeien – dus voor 21 juni – kun je na de bloei snoeien. Alles wat na 21 juni bloeit, snoei je in het vroege voorjaar.

LEES OOK
Klimplant tegen schutting

Lees verder onder de advertentie

Voor de gezondheid

Sommige klimplanten moeten gesnoeid worden. Met name mooie bloeiers zoals de Passiflora of sommige soorten Clematis. Deze kunnen in de winter invriezen en dat betekent niet veel goeds voor hun gezondheid. De hele plant kan worden aangetast en uiteindelijk het loodje leggen. Super belangrijk om deze dode stukken na de winter direct terug te snoeien.

Ook bij klimplanten die eigenlijk niet gesnoeid hoeven te worden, is het goed om zo nu en dan een inspectieronde te doen. Haal stukken die er ongezond en afgestorven uitzien altijd weg om de klimmer het volgende seizoen weer te laten shinen.

Bladverliezende klimplanten

Een bladverliezende klimplant kun je alleen snoeien als deze in rust is. Dat is meestal in de winter, grofweg van november tot april.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Pergola klimplanten

Groenblijvende klimplanten

Klimplanten die groen blijven – zoals de welbekende Hedera – kunnen het best in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Het liefst voordat deze nieuwe blaadjes krijgt. Dan hoeft de plant geen energie te verspillen. Mocht een groenblijvende klimplant gaan overwoekeren of groeien op een onmogelijke plek, dan kun je deze ten alle tijden snoeien.

Bloeiende klimplanten

Bij bloeiende klimmers is het belangrijk dat je weet wanneer deze gaan bloeien. Klimplanten die in het voorjaar groeien, moet je niet in het voorjaar snoeien. De kans dat gevormde bloemknoppen worden weggeknipt is dan groot. Snoei deze dus pas na de bloei en je kunt er het volgende seizoen weer van genieten.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Waarom bloeit mijn blauweregen niet?

Shoppen…

Bron: vtwonen 05-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek

Lees verder onder de advertentie