Kat in huis? Deze giftige bloemen zijn een no-go

Kat, raamkozijn, beige gordijn Beeld vtwonen bk 10-2022 | Fotografie Dana van Leeuwen
Beeld vtwonen bk 10-2022 | Fotografie Dana van Leeuwen

Een mooie bos bloemen lijkt zo lieflijk en onschuldig. Maar voor kattenbaasjes is het opletten geblazen. Sommige bloemen zijn namelijk giftig voor katten. Het is dus belangrijk om te weten welke bloemen je beter niet in huis kunt halen of cadeau kunt geven aan andere kattenliefhebbers.

Lees verder onder de advertentie

Irriterende stoffen

Er bestaan verschillende bloemen die giftig zijn voor een kat. Sommige bloemen en planten hebben irriterende stoffen die plaatselijke ontstekingen veroorzaken. Dit kan in de mond, maag of op de huid voorkomen. Bij andere bloemen kan de giftige stof zich door het hele lichaam verspreiden. De organen van de kat, zoals de nieren of het hart, worden dan aangetast. Beide wil je natuurlijk uit de buurt van je kat houden.

Giftige bloemen

Nieuwsgierig huisdier

Katten zijn ontzettend nieuwsgierig en gaan maar al te graag binnen of in de tuin bloemen bekijken, besnuffelen of zelfs opeten. Het kan ook gebeuren dat er een deel van een giftige bloem, zoals het stuifmeel, aan de vacht blijft zitten en de kat dit later per ongeluk binnenkrijgt. Gelukkig komt het weinig voor dat katten bloemen als snoepjes zien. Heb je het vermoeden dat je kat in aanraking is geweest met een giftige bloem of plant, bel dan direct de dierenarts.

Lees verder onder de advertentie

Wat je kunt merken bij je kat

Bij sommige plantensoorten is de concentratie van giftige stoffen hoger in bepaalde delen van de plant. Maar als de bloem giftig is voor een kat, is het verstandig om aan te nemen dat elk deel giftig is. Als je kat in aanraking is geweest met een giftige bloem merk je dat zo:

  • Er ontstaat zwelling, roodheid of jeuk aan de ogen, mond of huid
  • Braken
  • Diarree
  • Je kat kan gaan kwijlen en heeft weinig energie
  • Onregelmatige hartslag
  • Overmatig drinken en moeite met ademhalen of slikken

Dus check voordat je een bos bloemen koopt of ze schadelijk voor je kat zijn.

Lees verder onder de advertentie

Voor je harige viervoeter...