WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

3 slimme manieren om klimplanten in huis te laten groeien

Je ziet tegenwoordig veel hangplanten terug binnenshuis, maar wist je dat deze hangplanten vaak klimmers zijn? Het kost misschien iets meer tijd en aandacht, maar de uitstraling is een stuk origineler. Waar wacht je nog op?

vtwonen styling binnenplanten trolley
Wand geverfd met kalkverf kleur Denim (cartecolori.nl). Grote trolley Industry van New Routz, blauwe metalen koffer, olijfgroene metalen koffer, opgevouwen vloerkleden Kelim in Dessin Blue en Dessin Stone Green, rieten mand (hetkabinet.nl). Blauw geverfde bloempot Ingefära (ikea.nl). Pelikaan, groene vaas (sissy-boy.com). Planten: in de blauwe koffer Hertshoorn/Platycerium Bifurcatum, daaronder een Zaagplant/Epiphyllum Succulent, betonnen pot (tuincentrum). Grote klimplant Tetrastigma Voinierianum (kwekerij). Naam: Platycerium (Hertshoorn). Verzorging: vraagt om groene vingers. Wenst: een lichte of halfschaduw plek. Opvallend: kan tegen droge lucht. Idee: ook mooi op een kruk of in een hangmand. Naam: Epiphyllium; Zaagcactus. Licht: fijn, maar niet direct zonlicht. Dorst: heeft anders dan andere cactussoorten regelmatig water nodig. Verrassend: wordt met een beetje geluk een nachtbloeier. Naam: Tetrastigmia. Groeit: supersnel, ’s zomers soms wel een meter per week. Water: bij te veel of te weinig kunnen nieuwe scheuten eraf vallen. Licht: graag, maar niet vol in de zon. Idee: laat ’m langs balken of een kast klimmen.

Op een stokje

Een van de makkelijkste methode is om een klimplant tegen een plantenstok te laten groeien. Dit kan een simpele bamboestok zijn of bijvoorbeeld een plantenstok van mos of kokos. Je kunt de stok het best plaatsen als de plant wordt verpot. Anders kunnen de wortels van de plant beschadigd raken. 

De plant zal niet meteen automatisch tegen de plantenstok groeien en moet worden opgebonden. De takken kun je voorzichtig om de plantenstok slaan en vastmaken met een plantenklem of stuk touw. Na verloop van tijd hecht de klimmer zich vanzelf aan de stok en heeft-ie geen hulp meer nodig.

LEES OOK
De hoogte in: de mooiste hangplanten op een rij

Tegen een wandrek

Buiten kom je wel vaker een plantenrek tegen, bijvoorbeeld als schutting. Nou staat zo’n plantenhek in de huiskamer toch een stuk minder gezellig, maar een wandrek voor binnen is wel een goed idee, zoals deze bijvoorbeeld van zwart metaal. Zo haal je ook meteen de industriële look mee in huis. 

De klimplant kun je met behulp van klemmetjes makkelijk bevestigen aan het wandrek. Kies zelf de kruiproute en maak ‘m zo vol als je wilt. Je kunt de plant na verloop van tijd ook weer laten hangen als de kruipruimte op het wandrek op raakt. Maak het extra gezellig door er bijvoorbeeld een lichtsnoer doorheen te weven. 

LEES OOK
Baby get higher! Deze kamerplanten groeien als kool

Omhoog ermee

Buiten lijkt een klimplant misschien makkelijk tegen een muur aan te groeien. Binnenshuis gaat dat een stuk minder natuurlijk. De klimplant heeft hierbij naast jouw hulp ook de ondersteuning nodig van plantenklemmen, zoals deze handige zelfklevende exemplaren. Je zult de takken van de klimplant zelf aan de muur moeten bevestigen om het gewenste effect te krijgen. Zodra de plant begint te groeien, bevestig je de takken bij elke groeispurt aan de muur. 

Als je een klimplant tegen de muur aan wilt laten groeien, moet je rekening houden met een aantal dingen. Allereerst de plek. Kijk goed naar de behoefte van de plant. Waar krijgt-ie voldoende licht en ruimte? Ten tweede: de plek van de plant is vrij permanent. Als de plant eenmaal de hoogte in schiet tegen de muur aan, is het lastig om ‘m nog te verplaatsen. Bedenk dus ook of de pot een plek op de grond krijgt of op een kastje of plantentafel. 

LEES OOK
Ongezonde plant? Zo gaat-ie het toch overleven

Voor klimplanten in huis…

nog meer: Kamerplanten