WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Checklist huis bezichtigen

Ga jij als starter op de woningmarkt of huizenbezitter op zoek naar een koophuis? De bezichtiging is erg spannend. Je kijkt je ogen uit en moet daarnaast ook nog eens kritische vragen stellen. Daarom is bij het bezichtigen van jouw potentiële droomhuis een checklist erg handig. Wij helpen je op weg!Checklist huis bezichtigen

1. Bepaal jullie budget

Bij het bekijken en kopen van een huis komen veel dingen kijken. Check voordat je een huis gaat bezichtigen eerst hoeveel je kunt lenen via een online hypotheektool. Zo weet je precies je wat je te besteden hebt en hoe hoog je maandlasten zullen zijn.

2. Maak een wensenlijstje

Nu je het budget hebt bepaald, kun je al je wensen op een rij zetten. Wil je een nieuwbouwhuis, ben je bereid om zelf wat aanpassingen aan de woning te doen of ben je heel handig en van plan om flink te klussen? Hoeveel ruimte heb je nodig, welke buurt spreekt je aan, is een tuin belangrijk en aan welke eisen moet die voldoen? Het aanbod is vaak groot en zo weet je van tevoren goed wat je zoekt. Heb je je droomhuis gevonden? Dan is het tijd om te kijken hoe het huis er in het echt uitziet.

3. Check de buurt

Niet alleen het huis is belangrijk maar ook de omgeving. Wat is je gevoel als je de straat binnenkomt? Zijn er voorzieningen (winkels) in de buurt, is het makkelijk bereikbaar (voldoende parkeerplek en openbaar vervoer) en als je kinderen hebt; hoe zit het met scholen, speeltuinen, sportverenigingen. Aarzel ook niet om even aan te bellen bij de buren. Zo kun je hen wat vragen stellen over de buurt en leer je meteen je potentiële buren kennen.

4. De tuin

Bij een eventuele tuin kijk je naar de onderhoudsvriendelijkheid. Moet er veel aan gebeuren en zit er een schuur/berging/garage bij het huis? Hoe zit het qua zonligging? Een tuin op het zuiden of zuidwesten ligt het meest gunstig.

5. De buitenkant

Wat is je eerste indruk nu je voor het huis staat? Is het goed onderhouden, hoe ziet het dak eruit en hoe zit het met kozijnen?

6. De binnenkant

Eenmaal binnen check je of de ruimte prettig aanvoelt. Hoe is de lichtinval en is er voldoende privacy? Luister in huis ook goed of er hinderlijke buitengeluiden doordringen.
Dan de indeling, voldoet die aan je wensen of zouden er muren gesloopt moeten worden? Zijn er voldoende slaapkamers? Wees grondig en sla geen ruimte over. Bij de vloeren en muren is het goed om op vochtplekken en scheuren te letten. Bekijk ook de keuken en badkamer. Zou je die er direct uit willen slopen, dan is dat een flinke extra kostenpost om rekening mee te houden in je begroting. Bekijk ook meteen de mogelijkheden voor een verbouwing. Bijvoorbeeld voor de plaatsing van een aanbouw, dakkapel of extra verdieping.

7. Laatste details

Wees niet bang om flink wat vragen te stellen aan de makelaar. Wat is de staat van de fundering, zijn er beperkingen vanuit de overheid (is het huis bijvoorbeeld een monument?), wat is het bestemmingsplan en hoe zit het met grensafscheidingen en erfpacht?

Zeker bij een ouder huis is het verstandig om tijdens het aankoopproces het huis te laten checken op gebreken. Tijdens zo’n bouwkundige keuring komen verborgen gebreken, zoals lekkages, houtworm of houtrot aan het licht.

8. Tweede keer

Ben je na het kijken enthousiast? Fijn! Maar een bezichtiging is een momentopname. Ga dus – als dat kan – zeker nog een keer kijken. Neem die tweede keer iemand (anders) mee. Een goede vriend en/of je ouders zien vaak andere dingen of stellen vragen waar je zelf niet meteen aan denkt.

9. Kopen

Vraag jezelf ook nog eens af of dit voor jullie het beste moment is om een huis te kopen. Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met je meedenkt. Een financieel adviseur helpt je hier graag bij en gaat samen met jou op zoek naar de oplossing die het beste bij je past.

nog meer: Jouw eigen huis