WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Donkere woonkamer? Zo haal je meer licht binnen

Met een woonkamer op het noorden heb je een koele lichtinval en daardoor vaak een wat donkere ruimte. Daar is op zich niks mis mee natuurlijk, want hoe knusser een woonkamer is, hoe fijner. Maar heb je behoefte aan meer licht en een warmere sfeer, dan kunnen de juiste kleuren en een goed lichtplan het verschil maken.

Woonkamer op het noorden en oosten

Een woonkamer die op het noorden is gelegen, heeft ‘blauwer’ licht en voelt koeler aan. Dit kan ook zo zijn in een kamer waar het daglicht uit het oosten komt. In dat geval heb je namelijk wisselend licht van koel naar warm. Dit licht zorgt voor een koelere, kille sfeer in huis. Kleuren met een warme gloed, zoals bruin, geel, oranje en paars zorgen voor een mooie tegenhanger. Niet zo van de kleuren? Kies dan voor wit met een warme ondertoon. Vermijd met een kamer op het noorden in ieder geval blauw- en groentinten.

Wanneer je nog twijfelt over de kleur of graag het effect in jouw woonkamer wilt zien, test dan eerst een paar tinten uit op de muur. Dit kun je doen met een speciale kleurentester of een klein potje verf.

Lees ook:
Zo beïnvloedt kleur jouw stemming

Weinig ramen

Heb je een donkere woonkamer omdat er gewoonweg weinig daglicht binnenkomt, bijvoorbeeld omdat je een diepe kamer, zolderetage of souterrain hebt? Gebruik dan zoveel mogelijk wit in huis en zorg in ieder geval voor witte kozijnen en niet al te volle vensterbanken. Hoe lichter de vloer, hoe beter het licht reflecteert. Én hang spiegels tegenover de ramen. Zomaar een paar simpele trucs die al een groots effect hebben. Is dat niet voldoende, dan kun je overwegen om een dakraam of dakkapel te laten plaatsen. Een bestaand raam vergroten is natuurlijk ook een optie.

Lichtplan voor een donkere kamer

Met kleur los je al een deel van het probleem op, maar vergeet ook de verlichting niet. Waarschijnlijk maak je in een donkere woonkamer al gebruik van veel lampen, maar staan ze op de juiste plek en hebben ze het goede voltage? In dit lichtplan voor de woonkamer vind je tips voor een bestaande en nieuwe ruimte. Zo kun je onderscheid maken tussen basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

Vooral de basisverlichting is voor een donkere woonkamer heel belangrijk, omdat dit vergelijkbaar is met daglicht. Spotjes kunnen bijvoorbeeld heel veel doen voor een donkere ruimte.

Meer kleur- en lichtinspiratie:

nog meer: wooninspiratie