WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe isoleer je glas-in-loodramen?

Onze ramen hebben aandacht nodig. Een deel is nog enkel glas en de kozijnen moeten nodig geverfd worden. Oh, en als het buiten waait, voel je dat binnen ook. Maar ik wil het glas-in-lood niet kwijt en de houten kozijnen ook niet. Hoe kunnen we de ramen van ons jaren ’30 huis het beste isoleren? (in samenwerking met Energie besparen doe je nu)

Isolatieglas houdt de warmte binnen

Allereerst, anders heeft je huis isoleren weinig nut: je raam blijft de plek waar je veel warmte verliest. Als het buiten 0 graden is, is het met alleen enkel glas aan de binnenkant 5 graden. Veel huizen hebben gelukkig al ‘gewoon’ dubbel glas. Dat maakt de binnenkant van het glas 12 graden. HR++ glas is dubbel glas dat nog beter isoleert. Rond het vriespunt is de binnenkant dan 17,5 graden. Nu is er zelfs driedubbel glas: HR triple glas, goed voor 18,5 graad.

Driedubbel dus. Of toch niet?

Een lik verf en wat kleine reparaties, maar verder zijn onze huidige kozijnen goed. Net als de meeste jaren ’30 kozijnen, zijn ze –al bijna honderd jaar geleden- gemaakt van oersterk Amerikaans grenen. Het goede nieuws is: je kan er HR++ glas in zetten, maar helaas geen triple glas. Dat is te dik en te zwaar. Dan moeten de bewegende delen permanent dicht worden gemaakt. Wij willen heel graag triple glas, dus vaarwel charmant orgineel schuifraam. Oh, en hout moet elke vijf jaar geverfd worden, wat ook een belasting is voor het milieu.

Scenario 2

Het andere scenario is de kozijnen vervangen voor kunststof exemplaren. Dat nooit, dacht ik. Tot ik ging kijken bij de kozijnenwinkel Dreumel in Den Haag. Ik was aangenaam verrast. Pas als je het kozijn aanraakt, voel je of het hout is of kunststof. Alles kan in jaren ’30 stijl, inclusief glaslat, hang- en sluitwerk. De voordelen wanneer we de kozijnen vervangen: triple glas is mogelijk, we kunnen onze ramen goed isoleren én gewoon open & dicht doen. Ook fijn: we hebben er de komende 75 jaar geen onderhoud aan.

Goed nieuws

En er is nog meer goed nieuws, want het glas-in-lood kan gewoon blijven. Ook als je kunststof kozijnen kiest, vertelt Wendy de Ruijter. Zij maakt en restaureert glas-in-lood met haar bedrijf Ruijtenvrouw: ‘Glas is zo sterk, dat blijft eeuwig mooi. Soms moet het lood wel eerst gerestaureerd worden. Daarna pakken we het in, tussen twee lagen transparant glas. Zo kun je glas-in-lood ramen goed isoleren.’

We gaan voor kunststof

Onze warmste ruimtes krijgen in ieder geval triple glas: de woonkamer, keuken, badkamer en werkkamer. In die ruimtes kunnen we namelijk het meest besparen met goede isolatie. Voor de slaapkamers en zolder kiezen we tussen triple en HR++, afhankelijk van het budget dat we nog beschikbaar hebben. Triple glas is namelijk wel de helft duurder dan HR++ glas.

De kozijnen hebben een VKG-keurmerk. Dat betekent onder andere dat ze zonder kwaliteitsverlies gerecycled kunnen worden tot nieuwe kozijnen. Maar eerst gaan wij er van genieten, in ons duurzame droomhuis.

Lees ook de andere blogs van Laura.

Bron: in samenwerking met Energie besparen doe je nu

Fotocredits | huis: poppenhuis Ferm Living, HR triple glas Glaswacht Den Haag, houten poppenmeubels Petit Amélie, blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint, grijze verf kleur Poes van Mommy Paint. | moodboard: glas in lood Ruijtenvrouw Den Haag, HR triple glas Glaswacht Den Haag, grijze verf kleur Poes van Mommy Paint.

nog meer: wooninspiratie