WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Witte vlekken op terracotta: zo komt het en zo kom je er vanaf

Terracotta potten zijn een graag gezien item in ons interieur. Door de mooie oranje kleur van de potten komt het groen van kamerplanten nog beter tot zijn recht en je kunt er eindeloos mee mixen en matchen. Helaas krijgen veel mensen te maken met witte vlekken in de terracotta pot. Hoe komt dat? En misschien wel nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

vtwonen tuin special 2 2020 | buitenplaats plantenkast
Muur geschilderd met buitenverf Kalei in Dry Terra van Pure & Original, per 5 liter € 225,80 (deruamsterdam.nl). Bamboe rek van Tine K Home, 110x150x40 cm (hxlxb), olijfhouten kruk met oranje zitting, 45×45 cm, mand met hengsels, oranje sisal manden, Iraca palm schalen, mand Ghana aan de muur, platte palmblad schaal, hoge mand met ribbels Gogo (couleurlocale.eu). Terracotta vaas met oren, terracotta vaas met één oor, lichtoranje vaas (nordal.eu). Bezem, bezem met houten steel van Madam Stoltz (deens.nl).

Hoe komt het?

De oorzaak van de witte vlekken op een terracotta pot is eigenlijk vrij simpel. De kans is namelijk groot dat de plant in deze pot kraanwater krijgt. En wat zit er in dit water? Kalk! Dat is dus de boosdoener.

Misschien is het je weleens opgevallen wanneer je de plant in een terracotta pot water geeft: het materiaal neemt heel veel vocht op en daardoor ontstaan er vochtplekken in de pot. Als deze plekken uiteindelijk weer verdwijnen, blijven de kalkresten achter.

De hoeveelheid kalk, oftewel de hardheid van het kraanwater, kan overigens per woonplaats verschillen. De een kan dus meer last hebben van witte vlekken in de terracotta pot dan de ander. Wil je helemaal geen last meer hebben van kalk? Kies dan voor een waterontharder of geef regenwater.

Omdat terracotta veel water opzuigt, krijgt de plant ook minder water. Heb je terracotta potten in huis? Vergeet dan niet dat je de planten misschien sneller of meer water moet geven. De grond droogt namelijk ook eerder uit als het water wordt opgenomen door de pot. 

Witte vlekken op terracotta pot verwijderen

Je zou er speciale middeltjes voor aan kunnen schaffen, maar waarschijnlijk heb je dit wondermiddel gewoon in de kast staan: azijn! Vul een emmer water met een deel azijn. Maak een spons nat met dit mengsel en wrijf zacht over de witte vlekken in de pot. 

Nu maak je de pot natuurlijk nat en is het lastig om te beoordelen of de vlekken ook echt verdwenen zijn. Gooi de inhoud van de emmer daarom niet meteen in de gootsteen, maar wacht tot de pot weer is opgedroogd. Zie je nog wat witte vlekken? Herhaal dan gewoon het proces tot je terracotta pot weer helemaal mooi op kleur is. 

nog meer: wooninspiratie