WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zelf doen of niet? Dit zijn de voor- en nadelen van een trap verven

Mensen beseffen het niet altijd, maar een trap is heel belangrijk om sfeer neer te zetten. Het is vaak een van de eerste dingen die je ziet als je een huis binnenkomt. Ben je uitgekeken op de trap, of hij ziet er gewoon niet lekker meer uit? Dan kun je natuurlijk besluiten om de trap te verven. Maar is dat wel zo’n goed idee? Hier zijn de voor- en nadelen van het verven van een trap.

vtwonen 07-2021 special | groene trap Gina en Asher | meer groen in huis

Fijn voor de portemonnee

Laten we net een positieve noot beginnen. Door een trap zelf te verven, geef je ‘m op de goedkoopste manier een nieuwe look. De materialen en de verf brengen natuurlijk wel kosten met zich mee, maar die wegen niet op tegen de kosten van een compleet nieuwe trap of traprenovatie.

Eenvoudig klusje

Een trap verven is relatief eenvoudig. In principe kan iedereen het, als er maar tijd wordt geïnvesteerd. De belangrijkste klussen zijn het schuren en het verven. Je begint met de trap licht opschuren, brengt een laag grondverf aan en gaat vervolgens met de verf aan de slag die voor de looks zorgt. Tegenwoordig heb je ook speciale verf voor trappen. Zoals deze van Histor. Deze heeft een stroeve afwerking die ook meteen zorgt voor een anti-slip effect. Wel zo veilig!

LEES OOK
De woontrend van dit moment: de monochrome trap

Compleet eigen look

Door zelf de trap te verven, kun je hem helemaal naar smaak maken. Je hoeft niet te kiezen uit standaard modellen en kunt je creatieve geest helemaal los laten gaan. Zo kun je de trap een opvallende kleur geven. Of er voor kiezen om de tredes een andere kleur te geven dan de stootborden. Ook de afwerking is compleet aan jou: glanzend of mat.

Tijdrovend klusje

En dan nu de negatieve kant van de voor- en nadelen van een trap verven. Het is dan wel eenvoudig, het is ook tijdrovend. Zeker als je bijvoorbeeld vloerbedekking van de trap moet verwijderen. Dat kan een hels karwei zijn. Ook het schuren en verven kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Zeker als je bedenkt dat je er niet bent met één laagje.

Slijtageplekken

Op een geverfde trap wordt na verloop van tijd goed zichtbaar welke delen van de treden worden gebruikt en welke niet… Verf bladdert namelijk af en er ontstaan slijtageplekken op de treden. Zo kun je na verloop van tijd een duidelijk kleurverschil op de treden zien en ziet de trap er minder fraai uit.

LEES OOK
Zo maak je van je doorleefde trap een stoer interieurstatement

Niet erg duurzaam

Omdat de treden dus slijtageplekken zullen vertonen, moet je er rekening mee houden dat je de trap binnen een paar jaar weer zal moeten verven. Tenminste, als je de mooie looks wilt behouden. Hoe slijtvast de verf ook is, na verloop van tijd worden de gebruikssporen toch zichtbaar. Erg duurzaam is het dus niet…

Slipgevaar

Soms kan een geverfde trap een gladde finish hebben. Zeker als deze niet op de juiste manier wordt behandeld en afgewerkt, kan er slipgevaar ontstaan. Kies dus altijd voor een verf met een stroeve afwerking om de treden anti-slip te maken.

LEES OOK
Veilig van boven naar beneden: maak de trap anti-slip

Voor het trapgat…

nog meer: wooninspiratie