Uit de klei getrokken

Een klodder modder hier, een spetter klei daar; ze zijn van harte welkom in huis. Als woonkleur wel te verstaan, gecombineerd met organische materialen. Zo weten we zeker dat we na een drukke dag thuis in alle rust kunnen aarden.

kleikleurenHandgeglazuurde kommetjes en roerlepeltjes, 
de lichte verf op de lepel is Milkweed, de donkere Slate, beide uit de Limestone collectie van Bauwerk  (AnoukB). Oude tegel met reliëf uit Nepal, houten lepels (Hoffz). Zwarte aardewerken kom (Nijhof).

kleikleurenKast bekleed met jute (Combitex). Verf Hawtorn uit de Limestone collectie van Bauwerk, canvas schort, boomstammen, gewei van Geweldig Gewei, bamboe schaaltjes, kom van keramiek, Frans linnen, kwast (AnoukB). Houten krukje (Hoffz). Oud Perzisch karpet (Ebru).

kleikleurenVerf Milkweed uit de Limestone collectie van Bauwerk, gevlochten mand met hengsels, koperen ophang-
systeem prijs op aanvraag (AnoukB). Linnen kleden en plaids, schrift met suède cover en aardewerken pot (Hoffz). Kannetje (Nijhof).

kleikleurenHouten tafel (Hoffz). Verf Hawtorn uit de Limestone collectie van Bauwerk, stoel van zwart leer met staal van Wdstck collective, kruik uit India, op maat gemaakte houten bank prijs op aanvraag, op maat gemaakte bank- matrasjes prijs op aanvraag, gerecycled canvas grijs kussen van Aai made with love, staande lamp Harvest & Co., schaal van Muubs, kandelaar van Muubs, kom van keramiek, roerstaafje van keramiek (AnoukB). Inkttekening aap (Frank Jan van der Laan).

kleikleurenVerf Milkweed uit de Limestone collectie van Bauwerk, bellamp van Wdstck collective (AnoukB). Tafel van zwart geolied hout, cementkleurige stenen kruik maat L, rotan krukje, smalle kruik met hals, houten kruikje zonder hals (Hoffz). Pot, grote witte vaas, kleine witte vaas, zwarte schaal (Nijhof). Inkttekening vogel (Frank Jan van der Laan). Kleed sleets grey (vtwonen.nl). Verflap en kwast privébezit.

kleikleurenLambrisering verf onderrand Blackthorn uit de Limestone collectie van Bauwerk, verf bovenkant Dove uit de Limestone collectie van Bauwerk, gerecycled grijs canvas kussen van Aai made with love, staande lamp van Harvest & Co., sieraden op tijdschriften (AnoukB). Dekbedovertrek Momo in stonewashed linnen (vtwonen.nl). Kussen Chunky denim (Nijhof). Linnen plaid met bruine en grijze streep, donkergrijze linnen plaid, rotan krukje (Hoffz).

kleikleurenVerf Milkweed uit de Limestone collectie van Bauwerk, Frans linnen, gevlochten slippers, houten ladder, plaid van Aai made with love (AnoukB). Stone-
washed hamamdoek (Hammam34). Houten krukje, aardewerken kruik (Hoffz). Tegel duostone Hormigon antracite Floret (vtwonentegels.nl). Antracietkleurige gewatteerde linnen plaid Nice (House in style).

kleikleurenVerf onderrand Blackthorn uit de Limestone collectie van Bauwerk, verf bovenkant Dove uit de Limestone collectie van Bauwerk, verf muur met prints Milkweed uit de Limestone collectie van Bauwerk, Hollywood studiolamp, vintage zeefdruk, boek How to be Parisian, wherever you are (AnoukB). Bank (Baden Baden). Donkergrijze linnen plaid, Marokkaans vloerkleed, vintage stone washed leren poef (Hoffz).

Lekker aanmodderen

Verf een muurtje, zoek een paar mooie natuurlijke items bij elkaar en zo levert een uurtje of wat ‘aanmodderen’ in huis een prachtig ingetogen kleurenpalet op. Klei,
modder, leem, krijt; hoeveel aardse tinten je ook mengt, schreeuwerig wordt het nooit. De primitieve kleuren sluiten op elkaar aan, met als resultaat een natuurlijke basis met 24-7 rustgevend effect.

Natural beauty

Onbehandeld hout doet het altijd goed voor basismeubels in deze stijl – het houten krukje en de grove boomstambijzetters zijn hier het levende bewijs van – maar nóg mooier voor de kast is zo’n naturel beauty-behandeling met jute bekleding voor de deuren. Het jute matcht perfect bij de kleiachtige kleur.

Schaduwspel

Hoe druk we buitenshuis ook zijn, eenmaal binnen is er… rust. Als naast de kleuren ook nog eens de materialen aards zijn – linnen, vlas, wol, hout en steen – brengt de serene sfeer je vanzelf in de relax-modus. Hoe basic ook, er zit tegelijk iets levendigs in deze tijdloze stijl. De schaduwwerking in het linnen zorgt voor diepte, de wat grove structuur voor warmte en door de natuurlijke ingrediënten in de verf zit er ook in de muur een ‘werkje’.

Spannende zet

Een rustige sfeer een saaie sfeer? Verre van, als je kiest voor een eethoek waarin koolzwart de hoofdrol speelt. Juist de combinatie met vlastinten en leemgrijs, én dat ruwe tafelblad en de XL afgebladderde pot, voorkomen dat het afstandelijk wordt. Doordat het allemaal niet zo recht toe-rechtaan is, maar wel een natuurlijk kleurverloop heeft, krijg je een organisch geheel.

Oerkracht

Bij zo’n stilleven op een mooie oude tafel blijf je letterlijk even stilstaan, omdat er zo veel te zien is. Ook zonder takken erin levert deze verzameling potten van ruw handwerk met een butsje hier en daar een krachtig plaatje op. Het verweerde rotan krukje en het wat vervaagde kleed versterken het gevoel dat de elementen er vat op hebben gehad.

Op het randje

Hij doet denken aan wuivende grashalmen. Of nee, aan een aaibaar vachtje! Door de lambrisering achter het bed niet strak te kaderen, krijgt hij een zacht effect. Dat het beddengoed van stoer stonewashed linnen is en de geweven sprei met franjes dezelfde kleur heeft, is geen toeval. Juist dat samenspel van aardse kleuren en materialen brengt eenheid én die serene sfeer die zo fijn is voor een slaapkamer.

Modderbad

Met het kleurenpalet modder, klei en zand, tegels die lekker zacht aanvoelen onder je blote voeten en een mooie lap linnen aan de buitenkant van je douchegordijn, maak je je privé hamam net even wat luxer en persoonlijker. Kleimaskertje erbij en klaar!

Lichtspel

Wél een lambrisering in de vorm van een kleurvlak op de muur, maar niet een die meteen zelf alle aandacht opeist. Hier gaat hij naadloos op in de zithoek waarin de bank en kussens dezelfde kleur hebben. Zo is een rustgevende vlakverdeling ontstaan met een verloop van moddertinten van licht naar donker. Om daar net een beetje meer leven in te brengen, is een kleed met grafisch patroon een goede aanvulling.

Bron: vtwonen november 2015 | Fotografie Tjitske van Leeuwen | Styling Marianne Luning

nog meer: wooninspiratie