WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Eenvoud siert

In de boom, aan de muur, op tafel… 8 snelle ideeën voor een basic feesthuis in grijs en wit. 1, 2, 3… kerst! Eenvoud siert.Kerstboom (www.adopteereenkerstboom.nl). Kerstverlichting (Intratuin).

eenvoud siertMetalen tafellamp groot, tafellamp klein, hanglamp, houten 4-poot kandelaar, huisje met kaars als schoorsteen (www.deens.nl). Ronde houten 
oude kandelaars 
(Raw Materials). Tafel Stockholm 170×80 cm, eetkamerstoel Stockholm (Ikea). Kruk (Nijhof).

eenvoud siertGrijze verf Down Pipe van Farrow & Ball per 2,5 liter (De Ru). De grote letter K is gezaagd uit 18 mm dik mdf (bouwmarkt). Letter E uit de vtwonen huiscollectie (Nijhof). Letter R (Raw Materials). Letter S is een plakletter: wit op de k, zwart op de grond (Nijhof). Letter T (Raw Materials). Grote kerstbal (&Klevering).

eenvoud siertBijzetter (vtwonen.nl). Kerstverlichting (Intratuin). IJsbeertje (&Klevering). De vogelkooi is privébezit.

eenvoud siertGrijze verf Down Pipe van Farrow & Ball per 2,5 liter (De Ru). Grote heldere lamp, betonnen fitting met strijkijzersnoer (Nijhof). Kerstverlichting (Intratuin).

eenvoud siertKatoen van Zpagetti per klos (Nijhof). Grote glazen vaas (Raw Materials). 
Erin een gedroogde uienbol (privébezit) met eraan een paar balletjes (Hema). Lampje van metaal (www.deens.nl). Bijzetter (vtwonen.nl). Overig privébezit.

eenvoud siertGrijze verf Down Pipe van Farrow & Ball per 2,5 liter (De Ru). Papieren ornament, witte ster (Intratuin). Platte glazen bal met afbeelding van hert (&Klevering). Draadijzeren vogelkooi (www.deens.nl). Eraan een klein balletje (Hema). Kruk (Raw Materials). 
Overig privébezit.

eenvoud siertKleed van linnen (markt). Glas, schaaltje (Raw Materials). Glazen kannetje (www.deens.nl).

Licht uit, boom aan

De grootste sfeermaker in elke kerstboom is de verlichting. Dus waarom niet eens een boom met alleen maar lichtjes? Mooi van eenvoud. Zorg ervoor dat de lampjes van het snoer de vorm van de dennenboom hebben. En dan: 
licht uit, boom aan! Een bijzondere boom trouwens, want deze 
biologische boom is geadopteerd. Na kerst en oud en nieuw groeit hij weer verder op de kwekerij.

Verzameld werk

Alle lichtjes verzamelen! Maak een mooie mix van verschillende kandelaars, kaarsen en wat lampen die hun licht feestelijk verspreiden. Dat gebeurt hier met draadmetalen lampen. Omdat ze open zijn, schittert het licht. Gebruik kopspiegellampen om te voorkomen dat je verblind wordt. Een wand met zwarte krijtverf leent zich in deze tijd perfect voor mooie wensen, spreuken en tekeningen.

K.E.R.S.T.

Het wordt een grafische kerst. Ga voor letters in verschillende materialen, maten en kleuren voor een levendig geheel. Een toefje rood, goud of zilver doet het goed in december. Hier werd het woord kerst ‘geschreven’, maar er zijn meer mogelijkheden. Welk woord hoort bij jouw kerstgedachte? De grote kerstbal maakt het plaatje compleet.

Warm welkom

Gastvrijheid hoort bij kerst als lichtjes bij de boom. Maak een welkomstlicht door een (oude) vogelkooi op te tuigen met kerstverlichting. Mooi om in de hal neer te zetten, of buiten. Gebruik dan een lichtsnoer dat voor buiten geschikt is. Het ijsbeertje maakt het extra lieflijk. Hij kan de weersomstandigheden rond de kerstdagen met gemak aan.

Een dun laagje sneeuw

Met de witkwast maak je van een alledaagse lamp iets feestelijks. Geef ook de gedroogde artisjokstengel en de kerstverlichting, die je rond een stevige ring van ijzerdraad wikkelt, een lik witte verf, als ware het een dun laagje sneeuw.

Ik zie een ster

Heel eenvoudig – gewoon met tape op de muur geplakt – maar oh zo leuk: een kerstster van textielgaren. Washi tape, ook wel masking tape genoemd, is van papier en gemakkelijk weer te verwijderen, zonder beschadigingen aan de muur. Deze ster werd gemaakt met gerecycled katoen, maar natuurlijk kun je allerlei soorten en kleuren garen gebruiken. Even bij de restjes kijken?

Wel kerstig, niet cliché

Een geverfde lambrisering uit de losse pols is een stuk speelser dan een ‘gewone’ rechte. En veel sneller klaar! Schilder de onderkant van de muur tot een hoogte van ongeveer 120 centimeter. Met de nadruk op ongeveer. Plak mooie kaarten, knipsels en ander sfeervolle lichtgewichten bij elkaar op de muur. Gecombineerd met wat kerstversiering is het resultaat wel kerstig, maar niet cliché.

Kwasten met kerst

Latex is een dankbaar product. Je schildert er snel een kerstboom, sterren of ballen mee op het raam en haalt het net zo makkelijk weer weg met een sopje en eventueel een krabbertje. Als je klaar bent met het raam, ga dan verder op een lap van de markt die je gebruikt als tafelkleed. Hier zijn alleen de randen wit gekalkt. Ook leuk: maak placemats van dun vilt en stik er ballen of sterren op.

Bron: vtwonen december 2013 | Fotografie Dennis Brandsma | Styling Fietje Bruijn

nog meer: wooninspiratie