WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bouclé is back (en hoe!)

Welk resultaat krijg je als je de aaibare stoffen-trend en de comeback van de fifties bij elkaar optelt? Bouclé natuurlijk! De retrolook van de geweven stof levert in de kleuren van nu hebberigmakend mooie stoelen en banken op.

De stof bouclé is weer helemaal terug.

Wat is bouclé?

Bouclé wordt ook wel een Chanel-stof genoemd: de befaamde jasjes van ontwerpster Coco Chanel werden meestal gemaakt van een geweven stof met lusjes. Het Franse woord bouclé is dan ook de letterlijke vertaling van lus of ring en zegt niet zoveel over het soort materiaal dat wordt gebruikt.

Voor meubels en kleden wordt vaak met wol geweven, maar polyester kan bijvoorbeeld ook. Er worden in alle gevallen oneffen garens gebruikt, waardoor het resultaat niet super strak is. Dit wekt de indruk dat het met de hand wordt gemaakt, wat niet per se het geval is. Het heeft ook als voordeel dat het niet kreukt en het heel sterk is.

Nieuw jasje

Een bank of fauteuil van bouclé is een echte magneet in huis. Het is dan ook meestal vechten om die ene plek, want de zacht en aaibare stof nodigt uit tot een avond lekker nestelen. Bovendien is de stof chic en comfortabel tegelijk.

Je ziet bouclé vooral terug in wittinten, soms met een vleugje bruin of grijs. Dit zorgt ervoor dat er in elke stijl wel plek voor een stoel, bank, hocker of kussen in deze stof is. In een clean Scandinavisch interieur zorgt bouclé voor warmte. Ook in een vintage interieur of een romantische woonstijl maken we graag ruimte voor een aaibare beauty. De combinatie met andere stoffen en meubels is dan ook geen enkel probleem.

Bouclé en vlekken

De enige ‘ja-maar’ die je bij bouclé kunt bedenken – en helemaal in zo’n lichte kleur – is dat het geen optie is in een huis met veelvuldig morsende gezinsleden. Met lichte stoffen is het inderdaad oppassen en wordt vaak aangeraden om het meubel te impregneren om hem vuilafstotend te maken. Check dit van tevoren bij de leverancier, want of dit mogelijk is heeft te maken met de soort stof.

Is het toch ergens misgegaan en zit er een kersverse vlek midden op de bank of stoel? Probeer ‘m dan zo snel mogelijk te verwijderen. Het liefst met een schone doek met lauwwarm water en wat zacht schoonmaakmiddel. Blijf deppen en ga vooral niet wrijven, dan maak je het meestal alleen maar erger en worden de lusjes er ook niet mooier op. Gaat het om een item dat in de wasmachine kan, bijvoorbeeld een kussenhoes of een losse bankhoes, dan kun je proberen om de stof op 30 graden weer schoon te krijgen.

nog meer: wooninspiratie