WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Inrichten kleine woonkamer: 4 praktische tips om mee te beginnen

Wie niet is gezegend met een ruime woonkamer opgelet: een kleine woonkamer kun je prima ruimtelijk én smaakvol inrichten. De onderstaande vier tips geven je een zet in de goede richting.

woonkamer inspiratie klein
Kleine woonkamer gestyled met donkere kleuren blauw en grijs

Stap 1: Zoek via Pinterest op ‘tiny house’

Waarom het wiel opnieuw uitvinden als iemand anders het al voor je heeft gedaan? Ontwikkelaars en bewoners van tiny houses hebben behoorlijk wat denkkracht gestoken in het efficiënt, ruimtelijk en stijlvol inrichten van hun piepkleine vertrek. Op Pinterest (en ook Instagram) delen ze al hun ideeën met liefde waardoor jij naar hartenlust kunt inspiratieshoppen.

Stap 2: Werk verticaal in een kleine woonkamer

Focus niet alleen op de oppervlakte van de ruimte (m2), maar ook – of juist – op de inhoud (m3). Begin bij de vloer: welke meubels kun je kwijt? Ranke meubels doen het logischerwijs beter, tenzij ze een dubbele functie hebben in de vorm van extra opbergruimte. Ga voor meubels in efficiënte vormen, zoals een kleine ronde eettafel. Kijk daarna omhoog: wat kun je nog toevoegen aan de muren en het plafond? Een open kastenwand is bijvoorbeeld een uitstekende oplossing voor extra opbergruimte, terwijl het ook sfeer toevoegt.

woonkamer inspiratie klein
Gordijnen van plafond tot vloer geven optisch meer ruimte

Stap 3: Optisch voordeel

Er zijn een aantal concrete stappen die je kunt zetten om een kleine woonkamer optisch groter te laten lijken. Hieronder vind je de belangrijkste:

  • De open deur: werk met lichte kleuren. Wit geeft een klein woonkamer een ruim gevoel en weerkaatst invallend licht (terwijl donkere kleuren licht absorberen). Combineer het met houten, metalen of glazen meubels voor rust.
  • Een grote spiegel of combinatie van kleine spiegels geeft de woonkamer dubbel weer en is daardoor de meest concrete manier om een kleine woonkamer groter te laten lijken. Kies niet voor een lompe spiegel, maar ga voor een van deze stijlvolle varianten. Dubbele winst is een spiegelkast: optisch meer ruimte én extra opslagplek.
  • Een diepteposter of behang, bijvoorbeeld van een stad of natuurgebied, associeert je brein met ruimte.
  • Kies voor verticale lijnen. Brede meubelen laten een woonkamer kleiner en lager lijken, verticale dunne lijnen doen het omgekeerde. Gordijnen van plafond tot vloer doen het goed, evenals een slanke, hoge plant.
  • Laat de kleur van de vloer en de muren niet te veel van elkaar afwijken. Samen vormen ze een organisch, ruimtelijk geheel.

Tip 4: Kill your darlings

Als je het moet doen met een kleine woonkamer, zul je keuzes moeten maken. Hoe leuk de bank/vaas/lamp ook is, er is simpelweg geen ruimte. Ga je toch proppen, dan voelt een kleine woonkamer nóg kleiner. Kies items zorgvuldig. Een selectie maken betekent overigens niet dat je een saai interieur krijgt. Je kunt nog steeds voor een (of twee) eyecatchers gaan. Juist als de rest van de woonkamer ruimtelijk is ingericht, kan één item de schijnwerpers pakken en daardoor optisch ook afleiden van de kleine ruimte.

nog meer: wooninspiratie