WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Krassen op je inductiekookplaat? Zo voorkom je dat

Je inductiekookplaat heeft het al snel zwaar te verduren. Een kras is zo gemaakt, en die krijg je er niet zomaar uit. Met deze tips voorkom je krassen en kun je extra lang genieten van je mooie inductiekookplaat in je keuken.

Inductiekookplaat krassen

Geschikte schoonmaakmiddelen

Voor het schoonmaken van je inductiekookplaat kun je het beste een microvezeldoekje gebruiken. Deze doekjes zijn zo zacht dat het haast onmogelijk is om er krassen mee te veroorzaken. Een schuursponsje is in dat geval een echte no-go, net als schurende schoonmaakmiddel als Cif. Ook van soda gaat je inductiekookplaat niet blij worden. De inductiekookplaat kan je het beste gewoon met warm water afnemen, of met een mild sopje. Daarvoor kan je een afwasmiddel gebruiken. Kies er wel een waar geen citroen in zit.

Oppassen met zout

Zout bijt uit, en de korreltjes an sich kunnen ook nog eens lelijke krassen maken zodra ze onder een pan belanden. Probeer dus om het zout níét naast je pan te strooien. Toch wat zout op je inductiekookplaat laten vallen? Logisch, het is tenslotte een kookplaat. Maar zorg ervoor dat het zout niet te lang blijft liggen, en haal het dan voorzichtig weg (microvezeldoekjes to the rescue).

Lees ook:
Zo verwijder je kalkaanslag op je favoriete glazen

Pannen verschuiven

Pannen kunnen een nét iets te ruwe onderkant hebben voor je gladde kookplaat, of de beruchte zoutkorrels kunnen eronder gaan zitten. Doordat de kookplaat zo glad is, heb je misschien al snel de neiging om een pan te verschuiven in plaats van even op te tillen. Als je krassen op je inductiekookplaat wilt voorkomen, is dat niet de beste methode. De ruwe onderkant of zoutkorrels kunnen dan namelijk kleine krasjes veroorzaken. Even optillen dus.

Speciale krabber

Zijn etensresten aangekoekt? Zoals eerder gezegd: schuursponsjes zijn niet de oplossing. In plaats daarvan kun je een speciale kookplaatkrabber gebruiken, die grondig schoonmaakt zonder krassen achter te laten. Dit product is ideaal en absoluut onmisbaar wanneer je een inductiekookplaat bezit.

Inductiekookplaat beschermer

Tijdens het koken zal je ‘m eraf moeten halen, maar voor de overige momenten kan je inductiekookplaat worden beschermd door een heuse ‘inductiebeschermer’. Dat is een soort veredelde placemat, soms van leer, die je op de inductiekookplaat legt. Zo hoef je je minder zorgen te maken als je kat op het aanrecht is gesprongen, of wanneer je peuter met speelgoedautootjes jouw kookplaat als geïmproviseerde snelweg heeft gekozen. Je kunt een mooi design kiezen of een eigen foto laten afdrukken op je inductiebeschermer.

Handige organisers voor in de keuken…

nog meer: wooninspiratie