WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo maak je een lichtplan voor je keuken

Met de juiste accessoires en een leuke kleur op de muur creëer je al snel sfeer in de keuken. Maar zonder goede verlichting is je keuken niet écht af. Zorg daarom voor een goed doordacht lichtplan. Hoe je dat doet, lees je hier. (In samenwerking met Siemens Huishoudapparaten)

Een lichtplan voor de keuken begint met een plattegrond. Je kunt de bouwtekening gebruiken of zelf een plattegrondje (op maat) schetsen. Op de plattegrond geef je aan waar het daglicht vandaan komt, op welke plekken je licht nodig hebt en welk effect het licht op de verschillende plekken moet hebben.

Zien wat je doet

In de keuken heb je te maken met drie soorten verlichting. De functionele verlichting boven het aanrechtblad en de kookplaat is natuurlijk het belangrijkst. Om goed te kunnen zien wat je doet, heb je lampen nodig die minimaal 60 Watt leveren. Handig zijn lampen die je kunt richten, zoals spots. Die kun je bijvoorbeeld onder planken of kastjes monteren. Of kies voor wandlampen met een dichte kap (tegen vet en vuil) die je aan de muur bevestigt.

Sfeerverlichting

Naast de functionele verlichting boven het aanrecht, zijn hanglampen of spots die subtieler licht verspreiden een must in de keuken. Dit soort verlichting is fijn als je aan de keukentafel zit te werken of als je op een donkere dag wat meer licht in de keuken wilt. Het is mooi om deze verlichting af te stemmen op de vorm van de ruimte. Hang in een diepe keuken bijvoorbeeld meerdere lampen achter elkaar, en in een vierkante ruimte één grote eyecatcher in het midden. Ook een opvallende hanglamp of een combinatie van een aantal kleinere hanglampen boven de eettafel kan net dat beetje extra geven.

Next level verlichting

De laatste trend is keukenapparatuur met sfeerverlichting, zoals de afzuigkappen en vaatwassers met emotionLight Pro van Siemens. Net als de Hue lampen van Philips, kun je de kleur en de intensiteit van het licht op die apparaten aanpassen en afstemmen op de sfeer die jij wilt. Eventueel kun je de apparaten zelfs koppelen aan de Home Connect app. Je kunt ze dan op afstand bedienen en hebt de keuze uit een scala aan kleuren.

Bron: in samenwerking met Siemens Huishoudapparaten

nog meer: wooninspiratie