WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De vaatwasser schoonmaken doe je het beste zó

Wat zouden we toch zonder vaatwasser moeten? Voor de meesten van ons is afwassen met de hand verleden tijd en maken we dankbaar gebruik van de vaatwasser. Maar maak jij deze handige hulp in huis wel eens grondig schoon? De vaatwasser schoonmaken doe je met deze handige tips.

vtwonen weer verliefd op je huis | aflevering 11 seizoen 13 | stylist Fietje in Haarlem

Vaatwasser schoonmaken

Wist je dat je de vaatwasser zo ongeveer één keer per maand echt goed zou moeten schoonmaken? Als je dit niet doet, is de kans op verstopping van het filter groter en gaat de waskwaliteit van de machine sterk achteruit. Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk dat de vaatwasser helemaal leeg is. Het beste is om de schoonmaakbeurt na een wasronde te plannen, zodat je tijdens het schoonmaakproces niet wordt lastiggevallen door nare geurtjes of etensresten.

De afvoer

Als eerste kun je beginnen met de afvoer van de vaatwasser. Dit is de plek waar alle etensresten in verdwijnen en dus extra goed moet worden onderhouden. Haal de onderste lade eruit, til het filter op en haal met je handen de etensresten of pluizen uit de afvoer. Dit zorgt ervoor dat het vieze water weer makkelijk kan wegspoelen en beperkt de kans op een kapotte vaatwasser.

Het filter

Zodra je de onderste lade hebt verwijderd, zie je het filter van de vaatwasser tevoorschijn komen. Haal dit eruit en spoel het schoon met warm stromend water. Lukt het niet onder de kraan, doe dit dan met de douchekop. Zorg wel dat de viezigheid niet in je doucheputje belandt, om verstopping te voorkomen. Leg nu het filter terug en doe een beetje witte azijn in een bakje en zet dit stevig op de bovenste lade van de vaatwasser. Laat de rest van de machine leeg en zet ‘m aan op een heet wasprogramma. De azijn verwijdert niet alleen etensresten, maar ook nare geurtjes en bacteriën.

Een ander apparaat dat weleens een schoonmaakbeurt kan gebruiken: de wasmachine. Zo maak je de wasmachine schoon.

De klep

Rondom de klep van de vaatwasser zitten rubbers die het opspattende water tegenhouden. Naast dat ze functioneel zijn, zijn deze rubbers ook een verzamelplek van vet, etens- en zeepresten. Zorg dus dat je de rubbers regelmatig schoonmaakt met een sopje van baking soda en warm water.

Afwashulpjes…

nog meer: wooninspiratie