WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 fouten om te vermijden in een kleine keuken

Zelfs de meest bescheiden keuken kan er met wat hulp grandioos uitzien. Maar hoe pak je de inrichting van de keuken aan als je beperkt de ruimte hebt? In dit artikel delen we de vijf meest gemaakte ontwerpmissers en hoe je ze voorkomt. (in samenwerking met Bosch Huishoudapparaten)

1. Te snel van start gaan

Stort je niet meteen op het kopen van kastjes en apparaten. Doe eerst onderzoek. Verreweg het meeste puzzelwerk komt kijken bij de vraag: wat komt waar? Wat zijn de beste plekken voor de koelkast, spoelbak en kookplaat? Om te ontdekken wat er mogelijk is, helpt de handige inspiratietool van Bosch je op weg. Stel de tool in voor kleine keukens met minder dan 12 m² oppervlak en scroll door verschillende keukenbeelden- en stijlen. Ook vind je er video´s waarin de nieuwste technologieën van alle inbouwapparatuur worden toegelicht.

2. Onnodige apparatuur aanschaffen

Omdat het aanbod enorm is, laten mensen zich nogal eens verleiden tot het kopen van te veel apparatuur. Kies liever voor één slim keukenapparaat met meerdere functies, zoals een magnetron met een hetelucht- en stoomfunctie. Met deze inbouwoven van Bosch heb je een magnetron, oven en stoomoven in één. Hiermee bespaar je ruimte en zet je makkelijk gevarieerde maaltijden op tafel. Het is mogelijk om hetelucht te combineren met de magnetronfunctie, maar ook om te grillen, 100% te stomen of stoom toe te voegen tijdens het gebruik.

3. Onvoldoende loop- en werkruimte incalculeren

Deel de keuken niet te krap in. Een veelgemaakte fout is dat mensen zich te weinig ruimte gunnen en maar 60 cm werkruimte voor het aanrecht nemen. Om comfortabel te kunnen koken, reken je minimaal 80 cm. Hoge kasten hoeven minder diep te zijn dan de lage elementen (ongeveer 38 cm). Houd minstens 55 cm tussen het werkblad en de onderkant van de hoge kasten om ze gemakkelijk te kunnen openen.

4. Kiezen voor donkere of drukke kleuren

Kleine keukens vragen om lichte en neutrale kleuren. Denk bijvoorbeeld aan wittinten, grijs of taupe. Ook de kleur van de wanden, de vloer en het plafond spelen hierin mee. Je creëert een gevoel van ruimte als je de wanden en het plafond in een lichte kleur schildert en voor een donkere vloer kiest. Door de lichtste tint op het plafond toe te passen, doet de ruimte optisch hoger aan. We helpen je alvast graag met deze vijf kleurschema’s.

5. Te veel of te weinig opbergruimte kiezen

Hoeveel opbergruimte je nodig hebt, is erg persoonlijk. Als je bijvoorbeeld veel keukengerei hebt, is het verstandig om voor voldoende kastruimte te zorgen. Zo kun je je blender, staafmixer of keukenmachine eenvoudig opbergen, maar ook gemakkelijk weer tevoorschijn toveren.

Bedenk wel; hoe meer opbergruimte er is, hoe meer keukenspullen je vergaart en bewaart. Het weglaten van bovenkasten geeft lucht, licht en ruimte. In een grote keuken is dit eenvoudig, omdat er elders genoeg ruimte is. Toch kan het in een kleine keuken vaak net zo goed. Bedenk welke keukenspullen dagelijks of wekelijks gebruikt worden en bewaar proviand op een plek buiten de keuken, bijvoorbeeld in de trapkast.

In samenwerking met: Bosch Huishoudapparaten

nog meer: wooninspiratie