WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Jute vloerkleed: dit zijn de voor- en nadelen

Een beetje interieurliefhebber is het niet ontgaan: het jute vloerkleed is hyperpopulair. Rond, vierkant of rechthoekig en helemaal naturel of geverfd: deze vloerkleden zijn op elke manier prachtig. Wat maakt jute vloerkleden zo populair en kleven er ook nadelen aan? Geen idee of je uberhaupt wel een jute vloerkleed wil of eigenlijk een ander type wil? Lees dan het artikel: ‘Zo kies je het juiste vloerkleed

Jute vloerkleed in ruime woonkamer waarin gespeeld wordt met natuurlijke materialen

Wat is een jute vloerkleed?

De jute draden waarvan vloerkleden worden geweven, komen voort uit het plantengeslacht Corchorus. De thuisbasis van deze plant zijn warme en vochtige landen, zoals India, Bangladesh en China. Na een groeiperiode van vier maanden worden de strengels die uit de grond steken afgeknipt en in de zon gedroogd. Vervolgens worden ze handmatig of in fabrieken tot een kleed geweven. Het resultaat is een oersterk, natuurlijk en duurzaam verkregen materiaal.

Shop hier jute vloerkleden.

Interieurfavoriet

Dat het jute vloerkleed populair is, is niet vreemd: het past perfect in warme, exotische interieurs waarin gespeeld wordt met kleuren en verschillende culturele invloeden. In een strakker interieur geeft een jute vloerkleed net dat vleugje zen. En ja, ook in een Scandinavisch interieur komen ze goed tot hun recht tussen andere natuurlijke materialen.

Ervaringen met een jute vloerkleed

Qua uiterlijk en sfeer zit je dus goed met zo’n mooi kleed, maar hoe zit het met die andere belangrijke functie van een vloerkleed: dat het zacht voelt? Een wedstrijdje zachtheid gaat een jute vloedkleed niet winnen van hoogpolig tapijt, maar het is ook niet zo dat ie prikt. Het voelt aan zoals het eruitziet: comfortabel, maar hard. Soms wordt er katoen door het kleed geweven om het iets zachter te maken, maar het blijft een kleed dat is gemaakt van een natuurlijk, stug materiaal.

Jute vloerkleed schoonmaken

Het voordeel van een jute vloerkleed is dat het eenvoudig te onderhouden is. Stofzuiger eroverheen en klaar. Wil je het kleed soppen, ga dan met water aan de slag en droog het goed af. Het is een natuurlijk materiaal, dus als het te lang vochtig blijft kan het gaan rotten. Jute is geen fan van schoonmaakmiddelen: chemische goedjes kunnen vlekken achterlaten. Gemorst? In alle gevallen geldt: deppen, niet wrijven. Zo duw je niet het gemorste materiaal dieper in het kleed. Heb je met nare geurtjes te maken? Ga dan met baking soda aan de slag. Dit natuurlijke, witte poeder bindt zuren, waardoor geuren worden geneutraliseerd.

nog meer: wooninspiratie