WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit zijn de meest gemaakte interieurfouten (en zo kun je ze voorkomen)

Iedereen maakt fouten, zeker als het om ons interieur gaat. Daarom kan het helemaal geen kwaad om eens bij de stylisten te rade te gaan voor wat handige basisregels en altijd-goed-stylingtips. Geen waslijst met do’s en don’ts, maar wel de meest gemaakte interieurfouten en hoe jij ze kunt voorkomen.

eetkamer ideeën
Eikenhouten tafel Brut van Aad Bos, 240x110x75 cm (lxbxh) € 4300,- (mokkoamsterdam.com). Rieten lamp van Ay IIluminate, 95 cm (h) € 1750,-, stoelen Result van Hay € 269,-, vaas Vulca van Ferm Living € 199,- (vtwonen.nl). Stoelen van staal en leer € 490,- (wdstck.eu). Handgemaakte schalen in verschillende vormen vanaf € 75,- (marjokedeheer.com). Houten schaal op voet € 49,95 (urbannatureculture.com). Schilderij van Marlies Hoevers, prijs op aanvraag (hoeversid.com). Bank met linnen hoes, zijkant 120x120x60 cm (lxbxh), tussen-stuk 120x90x60 cm (lxbxh), verkrijgbaar december ’21, per element vanaf € 850,- (10dayslifestyle.nl).

1. Geen plan

Een goed begin is het halve werk. Wanneer je een nieuw huis betrekt of een kamer opnieuw inricht, prop de boel dan niet meteen vol. Maak altijd eerst een nauwkeurige plattegrond van de ruimte. Want als je goed voor ogen hebt wat de afmetingen van je huis én je meubels zijn, dan is het makkelijker het interieur slim in te delen. Wacht daarom even met het kopen van die ene o zo mooie bank en kijk eerst naar wat de ruimte nodig heeft en of ie wel past.

Voor het maken van een plattegrond zijn allerlei handige online tools, maar je kunt ook ouderwets aan de slag met potlood, liniaal en papier. Tip: met een laser afstandsmeter heb je binnen een paar seconden tot op de millimeter de afstand van muur tot muur.

2. Alles tegen de muur

Deze mag niet ontbreken in het rijtje met de meest gemaakte interieurfouten: het lijkt logisch om de bank, kasten of eettafel strak tegen een muur aan te zetten, maar dit maakt een ruimte al snel ongezellig. Alsof je in een wachtkamer binnenstapt. Juist door de meubels wat meer in de ruimte te plaatsen, krijg je lucht en rust in de kamer. En dat zorgt dan weer voor een ruimtelijk gevoel. Door af en toe de boel om te gooien, kom je vanzelf tot de perfecte opstelling.

LEES OOK
Met de regel van drie kan iedereen stylen

3. Teveel accessoires

Less is more: deze gouden regel kennen we allemaal en toch sluipen al die accessoires er maar al te snel in. Al die frutsels en sfeermakers zijn vaak sneller gekocht dan weggedaan en zo komt er in de loop der jaren alleen maar meer bij. Het resultaat is een rommelig en vol interieur. De oplossing? Ga liever voor één groot object in plaats van meerdere kleine. Houd ook eens per jaar een grote opruiming en berg een deel van je accessoires op. Door te wisselen raak je er ook minder snel op uitgekeken. Afkijken bij opruimgoeroe Marie Kondo kan trouwens ook geen kwaad.

4. Geen lichtplan

Verlichting wordt vaak vergeten bij de styling van een ruimte, waardoor er op het laatste moment nog hier en daar wat lampen worden neergezet. Maak deze fout niet door van te voren na te denken over een lichtplan. Kijk hiervoor goed naar de ruimte én naar jezelf, want jouw wensen bepalen in grote mate waar en hoeveel functionele verlichting er moet komen. Deze basisverlichting vul je aan met sfeerverlichting.

MEER OVER VERLICHTING
Tipvideo: lichtplan voor basis- en praktische verlichting

5. Lege muren

Leuk, al die meubels, maar vergeet niet de muren ook te gebruiken. Het is één van de interieurfouten die maar al te vaak wordt gemaakt: te lang wachten met het ophangen van een gaaf kunstwerk aan de muur. Omdat je dat ene schilderij nog niet hebt gevonden of omdat je boorangst krijgt van die hagelwitte muren. Met als resultaat een aantal kale, saaie en vooral onpersoonlijke muren. Terwijl juist die prints, foto’s en kunstwerken de kamer helemaal jóu maken.

Met een artwall maak je van een witte, nietszeggende muur de blikvanger van de ruimte. vtwonen stylist Eva van de Ven laat in deze video zien hoe je een artwall stap voor stap aanpakt.

Bekijk ook de video’s van vtwonen met daarin praktische stylingtips en de leukste shopadressen. Zo worden al die interieurfouten voltooid verleden tijd.

nog meer: wooninspiratie