WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zomer in Zeeland: hotspots om af te vinken

Zodra je richting het zuiden afzakt, voelt het meteen meer als vakantie. En met flink wat hotspots in Zeeland op zak, hoef je je geen seconde te vervelen. Een lange strandwandeling en lunchen bij die mooie beachclub? Check. Een pittoreske stad bezoeken en de geschiedenis uitpluizen? Het kan. Of toch liever uitslapen en daarna lekker shoppen? Je raadt het al, ook dat is een optie in Zeeland. 

Ga je naar Schouwen-Duiveland, Tholen, Walcheren, Noord-Beveland, Zuid-Beveland of Zeeuws-Vlaanderen? Vergis je vooral niet, want Zeeland is wijds en uitgestrekt. Ideaal natuurlijk, want dat zorgt voor alleen maar meer hotspots om af te vinken. 

Zien en zon in Zeeland

Als het zomer is in Zeeland, dan is het simpel: geniet van zon, zee en strand. We fluisteren je alvast één locatie in. Het strand is daar lang, breed én als het ergens anders bewolkt is, dan schijnt hier vaak toch de zon. Zelfs Bløf zong erover, dat is natuurlijk Zoutelande. Het is niet alleen een gezellige badplaats, maar de duinen zijn indrukwekkend om te zien en op het strand is genoeg plaats voor iedereen. 

Ga je liever zelf het water op? Aan het grootste zoutwatermeer van Europa, de Grevelingen, vind je Aquavitesse. Huur een sloep of zeilboot en vaar naar één van de eilanden in het meer. Je mag op een eiland zelfs aan boord overnachten en dat voelt een beetje alleen op de wereld. Nu je toch op Schouwen-Duiveland bent mag je Wijnhoeve De Kleine Schorre niet overslaan. Hier wandel je tussen de Zeeuwse druiven en proef je de eigen wijnen bij een proeverij. Deze hotspot in Zeeland heeft trouwens ook een proeflokaal, waar je fijn ontbijt en lekker luncht. Na afloop maak je natuurlijk nog een stop bij de boerderijwinkel om iets lekkers in te slaan voor thuis. 

Wat zijn hotspots in Zeeland als de mosselen en oesters ontbreken? Op naar Yerseke, waar de kotters in- en uitvaren en je vanaf de restaurants uitkijkt op de oesterputten. Kijk zeker even op de planning van Oesterij, want in september staat er zelfs een heus Oesterfestival op de agenda.

ouwe smisse

@ouwesmisse

Zalig eten in Zeeland

Trek gekregen van de wijn en oesters? Zeeland barst van de hotspots waar je verrukkelijk uitgebreid of juist lekker en snel kunt eten, van strandtenten tot de historische binnenstadjes. Te beginnen in Zierikzee bij Meneer Nilsson, waar je elke woensdag de quesadilla van de week eet voor een tientje. Het is trouwens ook een goede tip voor als je voorkeur hebt voor vega of vegan. Extra leuk: sinds kort zit Meneer Nilsson ook in Goes aan de haven. Houd je van de traditionele keuken met groente in de hoofdrol? Bij d’Ouwe Smisse koken ze zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Hier krijg je gegarandeerd een lokaal gerecht gemaakt van producten uit de regio op je bord.

Na je bezoek aan de Kleine Schorre zin in meer van deze wijn? In de knusse straten van Middelburg schenkt het team van Restaurant Scherp graag een glas voor je in. De verfijnde gerechten zijn Frans, modern én geliefd. Middenin de natuur genieten van verse koffie en huisgemaakte baksels doe je bij Het Kaslokaal in Oostkapelle. Met een beetje geluk staat er ook nog iets leuks op de agenda van familie Korshuize, zoals een duurzame kledingmarkt of yoga in de tuin. 

LEES OOK
6x de leukste vakantiehuisjes in Zeeland

Nog meer eten…

Op naar het strand, waar die zonnige dag naadloos overgaat in die ontspannen zomeravond. Het zou zomaar kunnen dat je bij Sand & Pepper het gevoel krijgt dat je niet meer in Nederland bent, zo mediterraan doet het aan. Neem plaats in een regisseursstoel naast een olijfboom en trek een spelletje uit de kast, die ligt er vol mee. De kaart is klein maar fijn, zodat je geen keuzestress krijgt. Precies die ontspannen sfeer die je op het strand zo graag wilt voelen. Ben je in Vlissingen en wil je graag een broodje to go? Trek één rechte lijn richting ’t Smoske op de boulevard. De kans is groot dat je in de rij moet aansluiten, maar de beloning is groot (net als het broodje) als je het op een bankje aan het strand op eet. 

In Zeeland verorber je op elke straathoek de lekkerste verse vis, maar soms wil je een avond uitpakken. Dat kan bij Pure C in Cadzand-Bad. Chef-kok Syrco Bakker betovert zijn gasten met zijn haute cuisine. En het interieur is mínstens zo smaakvol als de gerechten die op je bord liggen. Eten ín de kerk? Bij De Kleine Toren in Baarland dineer je in de sfeer van weleer. Het restaurant ligt middenin de uitgestrekte polders van Zeeland, waar de betere hotspots zich verschuilen. In het seizoen staat de Oosterscheldekreeft op het menu van de chef. En als je die eenmaal proeft, dan wil je nooit meer iets anders.  

Kom maar op met die shop

Zin om te winkelen in Zeeland? In Middelburg, Goes, Vlissingen en Zierikzee rijgen de leuke winkels zich aan elkaar. Mien Domus in Zierikzee is een paradijs voor interieurliefhebbers. Van een mooie oil & vinegar-set tot verf van Annie Sloan, hier ga je niet met lege handen naar buiten. Iets verder buiten de gebaande paden tref je Strandpaviljoen Brouw, waar je naast het betere comfortfood, een creatieve workshop en een kitesurfles ook terecht kunt om kleding te shoppen bij Alohallo. De boekenwurmen mogen meteen door richting de Drvkkerij in Middelburg, dit is het literaire hart van de stad. Schaf een nieuw boek aan en schuif met koffie en gebak aan een tafel om alvast de eerste bladzijden te lezen. Elke stad in Zeeland heeft de betere woonwinkel waar je een beetje Zeeuws voor thuis kunt vinden, zoals ’t Pothuys in Vlissingen en Lievelings in Middelburg. 

Moe, maar voldaan: blijf slapen bij de hotspots van Zeeland

Zeeland voelt al als vakantie zodra je er een dag bent, maar voeg daar een nacht aan toe en het lijkt alsof je een week weg was. Of je nou van slapen in het hart van de stad houdt of liever de stilte van het strand opzoekt, Zeeland heeft een slaapplek voor je. Te beginnen bij Boutique Hotel Eleanor in het gezellige Middelburg. Deze kleurrijke plek in het Zeeuwse is voor de liefhebber van een uitbundig interieur, het bruisende van de stad én de gezelligheid van een cocktail aan de bar. Iets rustiger, maar mínstens zo origineel zijn de kamers van De Zeeuwse Hemel in het centrum van Zierikzee. Toch liever slapen aan het strand? Trakteer jezelf op een nacht in het Strandhotel in Cadzand-Band, dan hoef je na dat diner bij Pure C tenminste ook niet meer naar huis te rijden. 

Hier waren we al bang voor, al die hotspots in Zeeland vragen gewoon om een vervolg op deze reisgids. 

nog meer: wooninspiratie