WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Viva las Valkenburg: hotspots in en rondom de stad

Je hoeft helemaal niet de grens over om het gevoel te hebben dat je in het buitenland bent, want het Limburgse Valkenburg barst van de hotspots. En dat niet alleen, want de glooiende heuvels en het gemoedelijke zuidelijke dialect van de Limburgers werken ook mee. Als ze iets sjiek vinden in Valkenburg dan hoef je niet in driedelig pak op te draven, want het betekent simpelweg dat iets tof is. Ga je voor een weekend Valkenburg? Sla deze ‘sjieke’ lijst dan maar even op. 

valkenburg hotspots wijn eten diner

@wijnrestaurantmesamis

Vino? Vino.

Valkenburg en omstreken is ideaal voor de actieveling met Bourgondische trekken. Je begint de dag met een rondleiding door de indrukwekkende Mergelgrotten. Vlak daarna zit je alweer aan een dampende koffie met een groot stuk vlaai of ‘vla’ zoals de Limburgers zeggen. Maar wist je dat Zuid-Limburg ook bekend staat om haar wijnen? Je wandelt er de mooiste wijnwandelroutes door de heuvels met een welkom glas wijn als pitstop of eindpunt, dat ligt natuurlijk aan de kilometers die je maakt. Zo heb je Wijndomein St. Mauritius, het gezellige Domein Holset en Wijngaard St. Martinus. Leuke tip: bij wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht serveren ze alleen maar wijn uit Limburg. En dat is maar een kwartier per trein vanaf Valkenburg en haar hotspots, dus een dag in Mestreech is natuurlijk een must

kleding conceptstore lila wit jeans

@moustache_conceptstore

Uniek uitgaan

Voor de avonturier begint de dag bij de Kabelbaan Valkenburg. Deze brengt je naar 68 meter hoogte en geeft je het beste uitzicht over Valkenburg. Op pad met de kinderen of durfallen? Ga dan rodelend weer naar beneden. Liefhebbers van cultuur en muziek kunnen ook terecht in de stad, want tussen mergel en het groen is het Openluchttheater gevestigd. In de lente en zomer wemelt het hier van de muzikanten en artiesten. Loop bij een bezoek aan Valkenburg ook nog even binnen bij Conceptstore Moustache en Wijnwinkel Vino Vidi Vici, waar je Limburgse wijnen voor thuis inslaat. En vergeet die Limburgse vlaai vooral ook niet mee naar huis te nemen.

LEES OOK
Alleen voor levensgenieters: een citytrip naar Breda

burger barbecue valkenburg hotspots

@burgemeesterquicx

Hotspots in Valkenburg: hier is het gastronomisch genieten 

In Limburg is eten een gezellige bezigheid. Natuurlijk begin je de dag met een stuk vlaai of nonnevotten. Vrij vertaald betekent dit de kont van een non, maar het is gewoon gebak in de vorm van een lus met een lossere knoop. Limburgers eten dit vaak en veel rondom carnaval. Nog een gerecht dat je wilt proberen: het traditionele zuurvlees (zoervleis). Wel even op de ingrediënten letten, want van origine wordt dit met paardenvlees bereidt en dat handhaven sommige restaurants nog. 

Voor een zoete lekkernij, ontbijt of lekkere lunch is Smaakmakerij Botterweck het juiste adres. Begin met een Botterweck’s ontbijt of bestel een Pauzeplankje. Klaar met lunchen? Tip: het ambachtelijk ijs is te lekker om niet to go mee te nemen. Pal naast Château St. Gerlach tref je het gezellige Burgemeester Quicx. Het is dan wel officieel een koffiebar, maar het is nog veel meer en dat zegt het coffee&more ook al. De naam verwijst nog naar toen Quicx burgemeester was. Je kunt in de kasteelhoeve terecht voor ontbijt, lunch of die borrelplank met een glas eigen wijn. De druiven groeien gewoon aan de overkant van de weg.

Vanuit Valkenburg ben je in een kwartier op Landgoed Heerdeberg in Cadier en Keer. Hier eet je op het ritme van de seizoenen, van de ham van eigen varkens tot een verrukkelijke vegan speltrisotto met boerenkool. Zin in een goed glas wijn? Dan moet je natuurlijk in een bodega zijn, bij de kleine en knusse wijnbar Local1478 staan de fijnste wijnen en speciaalbieren klaar. En de écht Valkenburgbeleving krijg je bij de Daelhemergroeve, waar je uit eten gaat in een grot. Authentieker dan dit wordt het niet. Hier is het eten wat de grot schaft, zoals ze zelf zeggen. Maar wie zegt dat je in Limburg traditioneel Limburgs moet eten? Bij Restaurant Da Pio doen ze het liever op z’n Italiaans. En eerlijk, met die glooiende heuvels zo ver als je kunt kijken zou je bijna denken dat het Italië is. 

Het vakantiegevoel vasthouden

Valkenburg is nóg leuker als je langer blijft. Ooit een keer in een kasteel slapen? Zuid-Limburg is bijzonder goed bedeeld. Eén van de hotspots van Valkenburg is Château St. Gerlach. Met mooi weer picknick je op het gras in de fruitgaard en is het iets frisser, dan brandt het haardvuur al in het kasteel. Op Landgoed Heerdeberg in Cadier en Keer, dat om de hoek van Valkenburg ligt, zijn trouwens ook twee vakantiehuizen te boeken. En dan Villa Voorenburg, gebouwd van Zuid-Limburgs mergelsteen. De B&B heeft maar vier kamers en één suite, maar is te mooi om niet lang vooraf te reserveren en te gaan logeren. Dit petit hotel is stijlvol zoals het bedoeld is en élke kamer is anders.

Logeren in een designhotel in downtown Valkenburg kan natuurlijk ook, dan is Hotel Valkenburg jouw hotspot. Je strijkt er na het inchecken meteen neer op het terras met een cocktail van Restaurant Ruw. Slaap je liever in Valkenburg aan de Geul, dan is Hotel Botterweck een puike uitvalsbasis. Het knusse hotel heeft net een metamorfose achter de rug, dus de kans is groot dat je wat interieurinspiratie bij ze afkijkt. 

nog meer: wooninspiratie