WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zet je apparaten op standby

Vroeger werd je gewaarschuwd voor oude beeldbuizen die konden ontploffen als ze te lang op standby stonden. Nu wordt de nadruk gelegd op energieverspilling. Een apparaat die op standby staat, blijft stroom ontvangen en gebruiken. Maar is dit nog steeds gevaarlijk? En hoeveel energie verspil je hiermee? Of beter gezegd, hoeveel energie kun je hiermee besparen? 

standby

Standby gevaarlijk?

Het is verstandig om je bewust te worden van de gevaren van apparaten die op standby staan. Op de website van de Brandweer vonden we het antwoord op de vraag: kunnen apparaten die op standby staan brand veroorzaken?

De brandweer rukt jaarlijks zo’n 6000 keer per jaar uit voor een woningbrand. Deze branden worden meestal veroorzaakt door kortsluiting in apparaten. De warmte van deze apparaten in combinatie met stof kan brand veroorzaken. Apparaten die op standby staan, hebben onderdelen die warm blijven. De apparaten met het meeste brandgevaar zijn wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, ventilatoren, computers en haarföhns.

Apparaten op standby = sluipverbruik

Vraag jezelf eens af hoeveel stekkers je thuis standaard in het stopcontact hebt zitten. Je wekker, een magnetron, je tv, computer en al je audioapparatuur… Waarschijnlijk kun je zo een heel rijtje opnoemen. Sommige apparaten staan echt uit en gebruiken geen energie. Maar veel apparaten staan op standby. Hierdoor verbruiken ze 24 uur per dag stroom zonder dat jij er gebruik van maakt.

Top 5 sluipverbruikers

Op de website van Green Choice vonden wij een top 5 van sluipverbruikers; apparaten die op de standby stand het meeste stroom verbruiken.

  1. Televisie met randapparatuur: €10 – €15 per jaar
  2. Computer met randapparatuur: €30 per jaar
  3. Warmhoudstand koffiemachine: €6 tot €16 per jaar
  4. Audio apparatuur: €6 – €10 per jaar
  5. Magnetron of oven met display: €6 – €10 per jaar

Op alleen deze vijf apparaten bespaar je al tot €80,- per jaar door ze helemaal uit te zetten. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar uiteraard ook voor het milieu.

Standby tips

Soms is een uitknop op het apparaat zelf voldoende om hem helemaal uit te zetten. Meestal volstaat de stekker uit het stopcontact het best. Je gaat natuurlijk niet elke ochtend en avond je hele huis langs om alle stekkers eruit te trekken. De oplossing is heel simpel: Plaats de stekker in een zogenaamde standby killer. Dit is een stekkerdoos voor één of meer stekkers met een aan- en uitknop. Zet de stekkerdoos aan wanneer je het apparaat gebruikt en met één druk op de knop zet je hem, en dus het apparaat, helemaal uit.

Lees meer over slimme en zuinige apparaten voor je huis.

Bron: Green Choice

nog meer: wooninspiratie