WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wat is duurzaam eten?

Wat je eet heeft effect op je gezondheid, maar ook op je omgeving. Door duurzaam te eten houd je rekening met mens, dier en het milieu. Duurzaam eten hoeft echt niet moeilijk te zijn. Alleen maar biologisch eten is voor veel mensen vaak te kostbaar, maar er is gelukkig meer dat je kunt doen. Wij geven tips!

duurzaam eten

Wat is duurzaam eten?

Duurzaam eten heeft met verschillende dingen te maken. Het gaat er vooral om dat er rekening wordt gehouden met dier, mens en milieu. Je kunt voedsel duurzaam noemen als:

  • Bij de productie zuinig wordt omgegaan met natuurlijke bronnen als water, energie en land
  • Bij de productie zo min mogelijk verontreinigende stoffen zoals bestrijdingsmiddelen, antibiotica en CO2 in het milieu komen
  • Mensen en dieren die bij de productie betrokken zijn zo goed mogelijk worden behandeld

Maar naast kiezen voor duurzaam geproduceerd voedsel kun je ook zelf duurzamer met voedsel omgaan. Dat betekent dus minder verspillen, kiezen voor lokale producten en bijvoorbeeld minder vlees en zuivel eten. Want ook zo zorg je dat er onder andere minder CO2 in het milieu terecht komt.

Keurmerken

Er zijn onnoemelijk veel keurmerken voor voedsel, misschien zie je zelfs door de bomen het bos niet meer. Toch kunnen deze keurmerken je goed helpen om verantwoorde keuzes te maken. Wil je graag biologisch eten dan kun je het best op het EKO keurmerk letten. Met een Fair Trade keurmerk weet je zeker dat er geen uitbuiting of kinderarbeid aan je product te pas is gekomen. Dit geld natuurlijk vooral voor producten die van ver komen, zoals koffie, chocolade en rijst. Bij vis is het belangrijk om op het MSC-keurmerk te letten, dat geeft aan de vis duurzaam is gevangen en er geen sprake is van overbevissing. Meer weten over de verschillende keurmerken? De handige keurmerkenwijzer van Milieu Centraal vertelt je precies wat elk keurmerk betekent.

Word flexitariër

Het produceren van vlees kost veel energie en is dus niet zo duurzaam. De dieren moeten immers eten en daarvoor moet eerst voedsel worden geproduceerd. Daarnaast is de grote hoeveelheid mest die ze produceren ook niet goed voor het milieu. En wat denk je van alle antibiotica die vaak in de vleesindustrie worden gebruikt? Het is dus belangrijk om verstandige keuzes te maken wat betreft het eten van vlees.

Het allerdiervriendelijkst én het best voor het milieu is natuurlijk helemaal geen vlees eten. Je kunt een aantal dagen van de week best vegetarisch eten. Nog beter is natuurlijk compleet vegetarisch of zelfs veganistisch te eten. Iets makkelijker is het om te beginnen als flexitariër. Dat betekent dat je ongeveer twee dagen in de week geen vlees eet, maar vaker kan natuurlijk ook. Kies het liefst voor biologisch vlees, dat is namelijk diervriendelijk en duurzaam geproduceerd. Het iets duurder, maar hé, dat geld bespaar je weer op de dagen dat je geen vlees eet.

Drink water

Door voornamelijk water te drinken hoef je minder frisdrank en sappen te kopen. Dat spaart natuurlijk veel verpakkingsmateriaal en productiekosten. Daarnaast is water drinken erg gezond. Bronwater (in fles of pak) is trouwens even gezond als kraanwater, maar slechter voor het milieu en tot 1000 keer duurder.

Minder verspillen

Een makkelijke manier om duurzamer met eten om te gaan is natuurlijk minder voedsel weggooien. Koop slimmer in en gebruik restjes voor iets anders. Zo kun je van oud brood bijvoorbeeld heel gemakkelijk paneermeel maken. En trouwens, wentelteefjes zijn ook ontzettend lekker.

Biologisch eten

Biologisch voedsel is milieuvriendelijker geproduceerd dan andere producten. Bij de productie worden namelijk minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. Toch is het niet altijd duurzamer, omdat het soms wel meer energie kost om iets biologisch te kweken. Het is jou om te kiezen wat je wel en niet biologisch koopt. Hoe meer, hoe beter het natuurlijk is voor het milieu en misschien is het ook wel gezonder.

Lokale producten

Bij lokale producten hoeft er minder getransporteerd te worden. Dat bespaart dus veel energie. Eet eens wat minder tropische vruchten uit verre landen en je bent al een stuk duurzamer bezig. Kies het liefst voor producten uit Nederland en anders uit Europa.

Seizoensproducten

Groenten en fruit uit het seizoen zijn vaak duurzamer dan producten die niet in het seizoen zijn. Deze worden vaak in kassen gekweekt en dat kost veel energie. Op de groente- en fruitkalender van het Voedingscentrum kun je precies zien welke producten in het seizoen zijn én hoe duurzaam ze zijn.

nog meer: wooninspiratie