WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sara Dubbeldam geeft tips voor een duurzame garderobe: ‘Wie tevreden is, heeft altijd genoeg’

Een minimalistisch leven, waarin bewust aankopen doen en gelukkig zijn met minder de boventoon voert, klinkt prachtig. Tussen dromen en doen zit alleen wel nog een groot verschil. Hoe start je een duurzame garderobe en wat betekent dit voor zowel je koopgedrag als het inrichten van je kledingkast? Duurzame modejournalist Sara Dubbeldam, die na een grote ramp het roer omgooide in haar eigen kledingkast, legt uit en geeft tips.

schoenen kleding lamp

Van koopverslaafd naar een duurzame garderobe

Sara blogt onder de naam When Sara Smiles en vertelt dat ze écht niet altijd duurzaam in het leven stond. Integendeel: ‘Ik durf zelfs te zeggen dat ik koopverslaafd was en ik kocht alleen maar fast fashion. Tot ik in 2015 over de grote ramp in een kledingfabriek in Bangladesh hoorde, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen die voor merken werkten die ik droeg. Dat opende mijn ogen.’

Keerpunt

Na deze dramatische gebeurtenis besloot Sara een maand lang alleen duurzame, bewuste aankopen te doen, wat een keerpunt in haar leven werd. ‘Het ging en gaat bij mij om de impact van mijn keuzes op anderen en de natuur. Nadenken over wat genoeg en tevredenheid voor mij betekent en welke rol kleding daarin voor mij speelt, zorgde ervoor dat ik niet langer continu de urgentie voelde om nieuwe dingen te kopen. Ik was namelijk al tevreden en hoefde dit gevoel dus niet langer na te jagen.’

Tevreden met minder

Sara legt uit dat een bewuster leven, zowel interieur als kleding, in de essentie gaat over tevredenheid. ‘Je kunt wel eerlijker en duurzamer kopen, maar als je niet van binnenuit voelt dat je tevreden bent met wat je hebt, blijf je toch continu kopen.’ Haar mantra is dan ook: wie tevreden is, heeft altijd genoeg. Ze legt uit: ‘Als ik iets wil kopen, herinner ik mezelf eraan dat het begint bij dankbaarheid en een tevreden gevoel. Dan kijk ik naar mijn kast en voel ik me oprecht heel bij en tevreden.’

Tips van de expert

De wijze woorden van Sara klinken je vast prachtig in de oren, maar tussen iets begrijpen en daadwerkelijk het roer omgooien zit een groot verschil. De kans is groot dat zo’n keerpunt je intimideert, wat je er weer van weerhoudt om de stap te zetten. Sara springt te hulp en geeft handige tips om een eerste stap richting een duurzamer bestaan te zetten.

Onderzoek doen

‘Een duurzame garderobe begint naar mijn idee met het leren kennen van je eigen stijl. Voorheen liet ik me leiden door trends en wist ik daardoor helemaal niet wat ik zelf echt mooi vond. Hierdoor kocht ik lukraak nieuwe dingen. Om dit te veranderen raad ik aan om te gaan onderzoeken welke silhouetten je mooi staan, welke kleuren goed bij je passen en welke stijl je überhaupt het liefst draagt. Ik kocht bijvoorbeeld vaak glittertops, maar ben helemaal niet zo’n feestbeest’, aldus Sara.

Sara’s stappenplan voor een duurzame garderobe

  1. Het is vrij rigoureus, maar haal álle kleding die je hebt uit de kast. Dit geldt ook voor de opgeborgen kleding in dozen en lades. Leg dit alles op een stapel. Misschien confronterend, maar de kans is groot dat de stapel heel groot is. Groter dan je dacht. Ga vervolgens à la Marie Kondo per kledingstuk na of het je blij maakt, of de pasvorm goed is en of de kleur je mooi staat. Alles wat je blij maakt houd je, alles wat ‘nee’ oproept gaat gelijk weg en bij twijfel mag je twee keer nadenken. Zo heb je alleen nog maar items die je echt gaat dragen in je kast, wat veel ruimte oplevert.
  2. Wees bewust van wat je hebt door dit inzichtelijk te maken. Hang alles in je kast op per categorie, zodat je precies ziet hoeveel je van alles hebt. Anders blijf je kopen omdat je niet weet wat je hebt of mist.
  3. Hou je van rust in een ruimte en rust in je hoofd en is je interieur heel minimalistisch? Dan zou ik aanraden om dit door te voeren in de kledingkast. Hang alles op kleur in een gesloten kledingkast. Dit oogt netter in je huis en doet wonderen voor je mentale rust.
  4. Ben je juist een creatief type die het shoppen heel erg mist? Dan raad ik aan om, net zoals ikzelf doe, je eigen ‘kledingwinkel’ te maken met een kledingrek. Zo kun je iedere ochtend shoppen in je eigen huis! Dit kun je ook op kleur hangen, of categoriseren per item. Deze manier past waarschijnlijk dan ook goed bij je uitgesproken interieurstijl, waardoor het echt als eyecatcher in de ruimte kan voelen.

Duurzame garderobe checklist

  • Stel een wishlist samen. Wil je iets kopen maar staat het niet op je verlanglijst? Probeer het dan vooral níét te doen.
  • Voor je een aankoop doet, kun je de 30 wears rule aanhouden. Denk je echt dat je het 30 keer of meer gaat dragen? Alleen als het antwoord ja is, mag je het kopen.
  • Check het merk op transparantie. Door de website te bezoeken zie je vaak al snel of een merk pretendeert duurzaam te zijn, of dit echt is. Als je een uitgebreid verhaal kunt lezen en een kijkje achter de schermen gegund wordt, zit het meestal goed.
  • Download de app Good on you. Deze analyseert alle grote kledingmerken op duurzaamheid en arbeidsomstandigheden.
  • Gebruik Project Cece, een heel handige zoekmachine voor duurzame kleding.
nog meer: wooninspiratie