WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Regenwater toilet

Waarom zou je je wc doorspoelen met schoon drinkwater? Regenwater is gratis, er zit geen kalk in en het valt in Nederland met bakken uit de lucht. Een regenwater toilet is de oplossing.

regenwater toilet

Besparen op watergebruik

De wc doorspoelen kost je 6 liter drinkwater per keer. Gemiddeld is dit 34 liter per huishouden per dag. Dat is bijna 12.500 liter per jaar. Alleen al voor het doorspoelen van je toilet. Hiervoor kan heel goed regenwater gebruikt worden. Regenwater bevat geen kalk waardoor je geen last hebt van kalkaanslag in de pot en het is helemaal gratis. Daarnaast ben je heel duurzaam en milieubewust bezig als je regenwater gebruikt in je huishouden.

Regenwater opvangen

Voordat je een regenwater toilet in je huis kunt gebruiken, is het noodzakelijk om een regenwateropvangsysteem te plaatsen. In de kelder of onder de grond wordt een waterbassin geplaatst (een grote regenton). Hier komt al het regenwater dat op je dak valt via de regenpijp in terecht. Vanuit dit bassin kan het regenwater via pijpleidingen naar elke wenselijke plek in je huis vervoert worden. Ook naar je toilet.

Hoe werkt een regenwater toilet?

Voor het gebruiken van regenwater in je toilet hoef je geen hele nieuwe toiletpot aan te schaffen. Het verschil zit hem in de leidingen en de waterbron. Een compleet regenwateropvangsysteem is heel duurzaam, maar wel een flinke investering.

Wil je het iets kleiner aanpakken? Ga dan voor het regenwater toilet project van Pim Wijnakker. Uniek aan dit systeem is dat er geen pomp voor nodig is. Je monteert een opvangbak aan het plafond, in de buurt van je toilet, waar zo’n 150 liter regenwater in opgevangen kan worden. Via leidingen komt dit water direct in jouw toiletpot terecht. Hiermee bespaar je al gauw 30% op je dagelijkse drinkwatergebruik. Dit duurzame en innovatieve systeem zit nog in een testfase systeem en kost slechts 240 euro. Dit heb je binnen twee jaar terugverdient!

Meer informatie over de mogelijkheden van het hergebruik van regenwater lees je op de website van Duurzaam Verder. Hier staan de voordelen van het gebruiken van regenwater in en om je huis. Feitjes over ons drinkwater vind je bij Milieu Centraal.

nog meer: wooninspiratie