WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Energielabel woning

Tegenwoordig krijgt elke woning een energielabel. Het energielabel geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Handig, als je een nieuwe woning wil gaan kopen of huren. Maar ook een leidraad om je huidige huis duurzamer te maken.

energielabel woning

Energielabel woning

Elk huis heeft een energielabel. Toch blijkt uit onderzoek dat 79% van de mensen niet weet welk label woning zijn of haar huis heeft. Wel vindt 60% van de mensen het energielabel belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe woning.  Het is geen papiertje, maar een uitgebreid rapport waarin ook de eigenschappen van de woning en de gegevens van de adviseur staan. Ook staan er ook adviezen in om de woning energiezuiniger te maken. Wanneer je weet welk label bij jouw woning hoort, kun je proberen het te verbeteren. Een mooie uitdaging!

Hieronder zie je de betekenis van elk energielabel woning, met daarbij het energieverbruik per m² per maand. Energielabels:

 • A++ woning: minder dan 0,5 gigajoule
 • A+ woning: minder dan 0,7 gigajoule
 • A: minder dan 1,05 gigajoule
 • B woning: minder dan 1,3 gigajoule
 • C woning: minder dan 1,6 gigajoule
 • D woning: minder dan 2,0 gigajoule
 • E woning: minder dan 2,4 gigajoule
 • F woning: minder dan 2,9 gigajoule
 • G woning: Meer dan 2,9 gigajoule

Trouwens, niet alleen voor woningen zijn er labels, maar ook voor apparaten en auto’s. Lees meer over de soorten energielabels op onze site.

Verplicht

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer het bouwjaar van je huis. Het doel ervan is dat je gaat nadenken over manieren om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je dit voorlopige label definitief maken. Dat kan eenvoudig online en kost maximaal een een paar tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een flinke boete. Er zijn wel een aantal uitzonderingen:

 • Bij koop of verkoop van een officieel erkend monument, woonboot, kamerhuur of een tijdelijk gebouw met een gebruiksduur van maximaal 2 jaar hoef je geen energielabel te overhandigen.
 • Er zijn nog enkele andere uitzonderingen, kijk daarvoor op rijksoverheid.nl.

Met het label kun je dus goed beoordelen hoe energiezuinig jouw woning is. Een woning met energielabel A kan op de lange termijn veel besparen op de energiekosten. Bij een woning met een laag energielabel moet je misschien nog heel wat investeren. Het label kan tegenwoordig zelfs invloed hebben op de waarde van je huis.

Energielabel woning berekenen

Het energielabel woning is er in de klassen A++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Dit geeft aan hoe energiezuinig je huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Het energielabel woning berekenen wordt meestal gedaan door een adviseur die hierin is gespecialiseerd. Met een speciaal hiervoor ontwikkeld computerprogramma berekend hij de energie-index, gebaseerd op ingevoerde resultaten van de inventarisatie, het oppervlak van de woning, de kierdichting, het aantal bewoners en het standaard gebruik. Een lagere energie-index betekent een groener label.

Het energielabel woning wordt onder andere gebaseerd op de volgende onderdelen: isolatie, HR++glas, zonnecollector en zonneboiler, isolatie van CV-leidingen en toepassing van een zuinige HR-ketel. Wil je een indicatie hebben van welk label jouw woning heeft? Via VerbeterUwHuis.nl kun je inschatten welk label bij jouw woning hoort. Heeft je woning al een energielabel, dan kun je het via ep-online.nl opzoeken.

Wil je toch een officieel energielabel woning of maatwerkadvies laten opstellen? Via Energielabel voor woningen kun je een aanbieder bij jou in de buurt vinden.

In 2014 en 2015 krijgt iedereen een gratis energielabel van de overheid. Dit is gebaseerd op landelijke woninggegevens. Voor een specifiek energielabel dan zul je je woning alsnog door een deskundige moeten laten keuren.

Energielabel huurwoning

Je kunt het energielabel van een huurwoning ook inschatten op basis van het bouwjaar. Hoe ouder een woning, hoe lager meestal het energielabel (Bron: Rijksoverheid). Bouwjaren:

 • 2002 en later: eengezinswoning label A, meergezinswoning label A
 • 2000 t/m 2001: eengezinswoning label B, meergezinswoning label B
 • 1998 t/m 1999: eengezinswoning label C, meergezinswoning label C
 • 1992 t/m 1997: eengezinswoning label C, meergezinswoning label D
 • 1984 t/m 1991: eengezinswoning label D, meergezinswoning label D
 • 1979 t/m 1983: eengezinswoning label E, meergezinswoning label E
 • 1977 t/m 1978: eengezinswoning label F, meergezinswoning label F
 • 1976 en ouder: eengezinswoning label G, meergezinswoning label G

Wat levert het op?

Heeft jouw woning een A-label? Dan pakken jouw energiekosten flink lager uit. Een gemiddeld rijtjes hoekhuis met een E-label  kost in het eerste jaar zo’n 1180 euro  meer aan energiekosten. Over 10 jaar is dat maar liefst 16500 euro ten opzichte van een huis met een A-label. En G-label kost je eerste jaar zelfs al 2230 euro extra. Daarnaast heeft huis met een groener label minder tocht, vocht en koude plekken en dat verhoogt het wooncomfort.

Kijk voor meer informatie eens op energielabel.nl of bij Milieu Centraal.

Bron: Energielabelhulp

nog meer: wooninspiratie