WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zelfmaakidee: houten luiken

Een super stoer alternatief voor gordijnen en mooi in oude én nieuwbouwhuizen: houten luiken. Pak de zaag en maak in 11 stappen je eigen luiken. Zelf houten luiken maken is makkelijker dan je denkt!

 

Benodigdheden voor deze DIY

Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei. Handig: je kunt hier je hout op maat laten zagen. Zo hoef je zelf niet meer in de weer met een zaag.

Werkwijze houten luiken maken

Stap 1

Meet de dagmaten (binnenmaten) van het kozijn op en trek hier rondom 0,5 cm van af; zo voorkom je dat de luiken gaan klemmen. Deel de breedtemaat door 2; nu heb je de breedte per luik. Bepaal aan de hand daarvan de breedte van de planken. Het mooiste is als die van iedere plank gelijk is; op internet vind je geschaafde vuren planken in veel verschillende maten.

Stap 2

Zaag (of laat ze zagen) de planken vervolgens op de juiste lengte uit geschaafd vuren met dikte 18 mm. Zaag daarna de klampen (waarmee je straks de planken aan elkaar maakt) uit vuren met dikte 12 mm. Klampen hebben een lengte van 2x de plankbreedte.

Stap 3

Verlijm daarna de planken aan elkaar. Bevestig vervolgens de klampen en doe dit overal op gelijke hoogte. Zo bepaal je de juiste plaats: neem de hoogte van het luik en houd 1/10 daarvan aan als afstand vanaf de bovenkant van het luik tot de onderkant van de bovenste klamp. Houd 1/8 aan als afstand vanaf de onderkant van het luik tot de bovenkant van de onderste klamp. Plaats de middelste klamp met zijn midden in het midden van het luik.

Stap 4

Teken vervolgens de scharnieren af; zorg dat ze straks in het midden van de klampen zitten.

Stap 5

Frees uit de voorkant met een bovenfrees de ruimte voor de luikscharnieren (zie tek.): uit deel 1 aan de linkerkant en uit deel 2 aan de rechterkant. De diepte van de uitsparing is 2x de dikte van het scharnier. Stoot de zijkanten netjes recht af met een beitel. De dubbele uitsparing is nodig, omdat je straks op het kozijn het andere gedeelte van het scharnier plaatst; als je het luik sluit, moet deze ook in de uitsparing vallen. Heb je houten kozijnen? Dan kun je dit scharnierdeel in het kozijn frezen. In het luik hoef je dan geen dubbele dikte aan te houden.

Stap 6

Frees daarna uit de achterkant van onderdeel 1 t/m 4 de ruimte voor de scharnieren uit; houd voor deze uitsparing de dikte aan van het scharnier. Je kunt nu straks deel 1 en 3 en deel 2 en 4 open en dicht draaien.

Stap 7

Plamuur vervolgens de schroefgaten dicht. Schilder daarna de luiken met grondverf en lak af voor een mooi resultaat.

Stap 8

Plaats de scharnieren in de luiken, zonder de scharnierpennen.

Stap 9

Bepaal de plaats van de scharnieren op de kozijnen. Houd het luik erbij en zet er iets onder, zodanig dat de kozijnruimte onder en boven het luik gelijk is. Teken nu de scharnieren af.

Stap 10

Plaatst daarna onderdeel 1 in de kozijnscharnieren en plaats de pen. Plaats dan onderdeel 3 aan onderdeel 1. Doe hetzelfde met onderdeel 2 en 4; begin met onderdeel 2.

Stap 11

Plaatst de pennen in de scharnieren en tik ze er tenslotte met een hamer goed in.

Shoppen

Op zoek naar leuke decoratie bij je houten luiken, zodat je direct de ruimte van een andere uitstraling kunt voorzien? Op vtwonen.nl vind je een ruim aanbod aan woonaccessoires.

nog meer: wooninspiratie