WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gordijnrails ophangen: zo doe je dat

Een gordijnrails of -roede ophangen is een vervelend klusje en blijft daardoor vaak weken liggen. Maar er komt een moment wanneer je er toch echt aan moet geloven en je gordijnen voor de ramen wilt hebben. Gelukkig stelt een gordijnrails ophangen met onderstaande handige tips en het juiste gereedschap weinig meer voor. Aan de slag!

lichte woonkamer
Bank Soft modular van Jasper Morrison en stoel Eames via Vitra. Vloerkleed en kussens links en rechts Household Hardware. Kussens midden Blooming Interior. Witte bijzettafel en vaas van Pols Potten via Wim van Assem bloembinderij. Zwarte bijzettafel Leolux en bijzettafel voorgrond via Eijerkamp.Wanden, deur, plafond kleur Julie’s Dream van Little Greene. Vloer kleur Brown Wood van Vestingh Paint. Papier-maché lamp Tradition via Loods 5. Gordijnen Van den Bosch Interieurstoffen. Messing railroede Corpus van Interstil. Presse papier Hafod Grange. Wandlampen vtwonen. Theebeker en koektrommel HKliving. Onderzetters Ikea. Kaars Ester & Erik.
gordijnrails ophangen

Gordijnrails en roedes

Als eerste moet je uiteraard zorgen dat je een juiste gordijnrails of roede hebt aangeschaft. Maar welke van de twee kies je? Voor tips en advies over de mogelijkheden lees je het artikel gordijnrails.

Gordijnen ophangen

Hieronder staat precies beschreven welk gereedschap je nodig hebt en wat je moet kopen om een gordijnrails op te hangen. Als je de tien beschreven stappen volgt, kan er weinig meer mis gaan. Eitje! Lukt het je nou nog niet om aan de hand van dit stappenplan de gordijnen op te hangen? Bekijk dan het klusfilmpje van de Karwei. Gordijnen ophangen is met dit filmpje zo gedaan.

Gereedschap

Al het gereedschap dat je nodig hebt om een gordijnrails op te hangen, bestel je hier online.

Dit heb je nodig:

Bestel online alle benodigdheden om een gordijnrails op te hangen.

Werkwijze gordijnrails ophangen

 1. Hoe lang moet de rail worden? Meet de breedte van het raam, zodat je zeker weet dat de gordijnen later goed hangen.
 2. Meet de breedte af op de rail en trek vervolgens een streepje op de plek waar hij moet worden afgezaagd.
 3. Zaag de rail met een scherp zaagje op de juiste lengte af.
 4. De rail moet op ongeveer 7 cm afstand van de muur komen te hangen. Steekt de vensterbank buiten het raamkozijn uit? Meet deze dan op vanaf de muur en tel het aantal centimeters op bij die 7 centimeter.
 5. Bepaal vervolgens waar de plafondsteunen (waar straks de rail in wordt geklikt) moeten komen. Plaats er een om de 50 cm. Zo is de verdeling het mooist en kan de rail niet doorbuigen als de gordijnen eraan hangen. Zet met een potlood een stipje door het gaatje van de steun waar de steun moet komen.
 6. Boor op de potloodstipjes gaatjes en vul ze daarna met een plug.
 7. Schroef alle plafondsteunen aan het plafond vast.
 8. Klik de rail vast aan de plafondsteunen. Tip: tel vooraf het aantal glijders dat je nodig hebt. Als de rail eenmaal strak tegen de zijwanden hangt, krijg je de glijders er niet meer uit/in en moet je de rail dus weer loshalen.
 9. Monteer vervolgens op dezelfde manier de tweede rail. Houd tussen de twee gordijnrails een afstand van ongeveer 10 cm aan.
 10. Haak de gordijnen daarna in de glijders. De meeste op maat gemaakte gordijnen hebben een haakje in het plooiband wat naar boven en beneden kan glijden. Op deze manier kun je de gordijnen stellen. Dichter op het plafond of juist minder dicht tegen het plafond aan.
 11. De gordijnen hangen. Dat was een eitje! Zoals je ziet hebben wij de in-between (vitrage) aan de binnenkant gehangen. Door er een donker gordijn achter te hangen, komt het kantpatroon heel mooi uit. Het zou toch zonde zijn om deze in-between achter een katoenen gordijn te verstoppen.

TIP: Is de rail 200 cm en heb je 160 cm nodig? Zet dan geen streepje bij 40 cm, maar bij 160 cm. Er kan namelijk een paar mm verschil zitten in de lengte zoals die op de verpakking staat en de daadwerkelijke lengte van de rail.

Shop de mooiste gordijnen en roedes

nog meer: wooninspiratie