WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De klassieke woonstijl, zo pas je ‘m toe

Eén blik op een stilleven van een oude meester en je hoofd maakt een tijdreis naar die wereld van verstilling, schaduwen en zeldzame voorwerpen. Hoe vertaal je dat naar een leefbaar huis zonder dat het oubollig en museumachtig wordt? Wissel klassieke kleuren en meubels af met design en stoere materialen, dat is de kunst van de klassieke woonstijl.

Klassiek mixen met design

Als een huis zelf al klassieke details heeft, zoals ornamenten, paneelwanden en een parketvloer, is het soms lastig hoe je eigen smaak daar nou precies een plek in moet krijgen. Voor het beste resultaat sluit je compromissen: kies een bank die bij de schoorsteen en lambrisering past en vul het aan met een design fauteuil en tafel, industriële lampen en moderne kunst. Donkere, warme tinten of juist lichte pastellen maken een geheel van de klassieke woonstijl. 

Omdat zwart en antraciet vaak met design en minimalisme worden geassocieerd, verrassen ze extra als je ze in een klassiek interieur gebruikt. Van een inktzwarte wand, tot bloemenbehang en -stoffen met een donkere basis. En met vintage designmeubels of een stoere lamp geef je er een eigen draai aan. 

Klassieke accessoires en materialen

Op klassieke kunstwerken zie je vaak natuur- en kunstschatten, maar ook sieraden en rijke stoffen. Is verzamelen ook jouw ding? Maak een stilleven van je mooiste vondsten. Dat kan bijvoorbeeld onder een aantal stolpen, maar ook op tafel met serviesgoed in een kleurenschema of thema.

Messing, velours en andere klassieke materialen krijgen een nieuwe, moderne uitstraling wanneer je er onverwachte details aan toevoegt. Met bijvoorbeeld een strakke okergele chaise longue maak je een statement in een verder klassieke ruimte. Meer heb je voor een klassieke woonstijl niet nodig.

Balans houden in een klassiek interieur

Ornamenten zijn in een klassieke woonstijl vaak de kerst op de taart. Zijn ze wel erg aanwezig in jouw huis? Je houdt ze in bedwang door alles wit te verven en verder voor een naturel aankleding te kiezen. Eenvoud in kleuren en materialen zorgen voor balans. En met donker beddengoed en gordijnen geef je een klein beetje tegengas.

Juist omdat zwart en antraciet vaak met design en minimalisme worden geassocieerd,

verrassen ze extra als je ze in een klassieke setting gebruikt. 

Shop de klassieke woonstijl…

nog meer: wooninspiratie