WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een sereen winterhuis in Kopenhagen

Glanzend met wollig, zilver naast hout, antraciet en wit en hier en daar een dennenappel: ontwerper Kristina Dam zoekt het contrast op om haar huis rond kerst puur en sereen aan te kleden. Resultaat: een winterhuis met de mood van vers gevallen sneeuw.

Winterhuis in Kopenhagen | woonkamer | vtwonen 13-2020
Op de vintage trapkruk dennentakken uit de tuin. Houtkachel Wiking. Bank Muuto. Tafels Kristina Dam Studio. Hans Wegner fauteuil Fritz Hansen. Kleed Nordal. Vloerlamp AJ Louis Poulsen. Plaid Hübsch. Mand Intratuin. Plant Dracaena trifasciata (Vrouwentong) in pot. Kunstwerken mix van zwart-witfoto’s en deels zelfgemaakte illustraties.

Gunstige zitplek

Op een koude winteravond is er geen betere plaats te bedenken om te vertoeven dan op de bank voor de houtkachel bij Kristina Dam thuis. Of het moet de houten wandbank zijn die zij en man Ketil speciaal op maat lieten maken in de aanbouw achter het huis, waar de keuken en de eetkamer zich bevinden. Een ruimte van 30 m² met rondom ramen, waardoor er het hele jaar door licht binnenstroomt vanuit de tuin. ‘Die bank is ideaal, want we kunnen er een extra eettafel aan kwijt als het moet. Daardoor heb je ineens veel meer plek voor gasten,’ zegt Kristina. Hun huidige eettafel is rond, een ontwerp van Kristina zelf dat nog in de prototype-fase is en tijdelijk proefdraait in eigen huis. Handig in een vierkante ruimte, want de ronde vorm laat meer omloopruimte vrij.

Winterhuis in Kopenhagen | eetkamer | vtwonen 13-2020
Ster Nordal. Lamp Le Klint. Tafel en stoel vooraan prototypes Kristina Dam Studio. Stoelen achter en links Wilde + Spieth. Stoel links Fredericia. Kerstballen Kristina Dam Studio, Ferm Living, Granit. Kleed Ferm Living. Trapauto loopwagens.nl, mand Intratuin, kerstboom ceder.
Winterhuis in Kopenhagen | eetkamer | slaapkamer | vtwonen 13-2020
Kerstboom | vtwonen 13-2020
Winterhuis in Kopenhagen | vtwonen 13-2020
Kast, houten tol Kristina Dam Studio. Linten Søstrene Grene. Vaas vintage. Kunstwerk op de grond Norm Architects.

Versieren met wat er is

Kristina zoekt voor haar winterhuis vaak naar decoraties van dezelfde materialen als andere accessoires die ze al in huis heeft. ‘Verschillende houtsoorten, messing, vilt, zilveren trompetjes voor mijn man Ketil, die trompettist is. Maar ook beton bijvoorbeeld, zodat het niet te traditioneel wordt.’ Daarvoor gebruikt ze voorwerpen die je het hele jaar door kunt laten staan: vazen, schalen, bekers. Zo heb je alleen items om je heen die heel bruikbaar zijn, en dat maakt het allemaal wat organischer. ‘Waar het om gaat is dat je dingen die je al hebt op een nieuwe manier toepast, en daar tijdelijk een beetje Kerstmis overheen sprenkelt. Ik vind het fijn dat ik ze niet elf maanden lang hoef weg te bergen.’ Het gaat allemaal om de juiste context, zegt ze. ‘Als je wat dennenappels aan een stuk touw rijgt of ergens eucalyptustakken aan vastbindt, is het meteen kerst. Ik heb net een heel simpele basiskrans in mijn collectie opgenomen. Als je die in het voorjaar met bloemen versiert, verandert de hele uitstraling weer.’

Winterhuis in Kopenhagen | vtwonen 13-2020
Vaas uit Bangkok. Bamboe ster cadeau gekregen. Bank Muuto. Kaarsenstandaard By Lassen. Kussens HKLiving. 
Kerstkrans | vtwonen 13-2020

Feest = samen

Een andere belangrijke activiteit is het samen maken van kerstversieringen. Kristina’s moeder vult ieder jaar op speciaal verzoek de hele achterbak van haar auto met dennenappels, mos, zaailingen en larikstakken uit de omgeving van haar vakantiehuis in Skagen, in het noorden van Denemarken. Die schatten rijdt ze vervolgens honderden kilometers naar het zuiden, naar Kristina’s winterhuis. ‘Ik heb bijvoorbeeld een tak met mos in een glazen vaas op de vloer gezet. Daar hoeven verder geen decoraties in, want de vorm van die tak met het pluizige mos is mooi genoeg van zichzelf.’ Wat vindt Kristina het belangrijkste met kerst? ‘Dat het leuk binnenkomen is in huis. Het moet rust, warmte en gezelligheid ademen, met een knapperend vuur, dennengeur en zelfgebakken taart. Dan voel je je meteen welkom.’

Zo style je een Scandinavisch kersthuis met witte en nude tinten!

Krans van dennentakken | vtwonen 13-2020
Winterhuis in Kopenhagen | werkkamer | vtwonen 13-2020
Glazen vaas kringloop met bemoste tak gevonden door Kristina’s moeder. Bureau Hay. Stoel Børge Mogensen. Kruk Kristina Dam Studio. Lamp Flos.

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken