WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Custom made: zo maak en style je een open wandkast

Geen idee wat je met die lange, kale wand in de woonkamer wil doen? Met een open wandkast zit je altijd goed. Het ziet er mooi uit en bovendien is al die bergruimte erg praktisch. Zo maak je ‘m, net als vtwonen stylist Marianne voor Karin en Hans, makkelijk zelf. Succes!

vtwonen weer verliefd op je huis | aflevering 9 seizoen 13 | Marianne in Haarlem

Zelf een open wandkast maken, dit heb je ervoor nodig:

 • houten planken
 • houten latten
 • zaag
 • winkelhaak
 • verf
 • schuifdeuren
 • schuifdeursysteem

DIY open wandkast, zo maak je hem:

 1. Zaag de planken op maat.
 2. Schuur en verf de planken. Marianne heeft de planken geverfd in dezelfde vergrijsde zandtint als de muur, Worthy Clay van Flexa.
 3. Bepaal de hoogte van de planken. Bevestig links en rechts de dunne latjes waar de planken op kunnen steunen. Door de latjes dezelfde kleur als de muur en de planken te geven, zijn ze haast onzichtbaar.
 4. Bevestig de planken aan de muur.
 5. Tot slot kun je, als je het mooi vindt, schuifdeuren plaatsen door middel van een speciaal schuifdeursysteem, een ophangsysteem waarin je de schuifdeur ophangt.

LEES OOK
Bekijk hier hoe stylist Marianne de rest van de woning een make-over gaf

Open wandkast inrichten

Een open wandkast is stijlvol, maar met te veel spullen kan het rommelig ogen. Wil je dat voorkomen? Berg op wat je niet wil zien. Je mooiste accessoires mogen natuurlijk wel gezien worden. Van vazen tot schalen, foto’s en posters: geef ze een mooie plek in het zicht in een van de open vakken. Je creëert rust door groepjes te maken, op kleur te sorteren en te variëren in hoogtes. Een mooi voorbeeld daarvan is de onderste plank in de kast van Karin en Hans uit Haarlem. Stylist Marianne reserveerde deze plank voor de bijzondere foto’s van de familie, gefotografeerd en afgedrukt in dezelfde stijl.

Een zelfgemaakte kastenwand is efficiënte manier om meer opbergruimte te creëren

Authentieke schuifdeuren

Een wandkast met open vakken en schuifdeuren is dé oplossing om de tv niet altijd in het zicht te hebben. Staat de tv uit? Dan schuif je de deuren dicht en komen de accessoires mooi tot hun recht. Als je juist tv wilt kijken, schuif je de deuren naar de zijkanten en kun je rustig tv kijken zonder afgeleid te worden door alle accessoires. Stylist Marianne kocht deze authentieke schuifdeuren bij Burbri. De prachtige vintage deuren worden hier voor ongeveer 300 à 400 euro per set verkocht.

nog meer: Inrichting