Uit goed hout gesneden: alles over eiken keukens

beeld vtwonen Beeld

Eiken keukens zijn jaar na jaar razend populair en dat snappen wij wel. Een keuken van deze houtsoort biedt namelijk heel wat voordelen en past bovendien bij verschillende interieurstijlen. Sta je op het punt de keuken te renoveren of vervangen en denk je erover een eiken exemplaar te plaatsen? Dit wil je voorafgaand aan de verbouwing weten.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 01-2017 | styling Cleo van Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld JA | vtwonen 01-2017 | styling Cleo van Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
beeld vtwonen Beeld

Dit zijn de voordelen van eiken in je keuken

  • Eikenhout is een prachtig hoogwaardig materiaal, dat tegen heel wat stootjes kan. Het kan een flinke investering zijn, maar wel een waar je veel voor terugkrijgt. Een eiken keuken blijft namelijk jarenlang mooi.
  • Het is niet enkel een kwalitatief goed materiaal, eikenhout is ook nog eens een natuurlijk product. Dit maakt het materiaal duurzamer dan andere opties. Goed voor het milieu én jouw interieur!
  • Bijna alle kleuren en materialen staan mooi bij eiken, waardoor je ook na tien jaar nog van uitstraling kan switchen door andere accessoires toe te voegen.
  • Eikenhout is makkelijk bewerkbaar materiaal. Dit zorgt er niet alleen voor dat het makkelijk te plaatsen is, maar ook dat een reparatie eenvoudig is wanneer de keuken toch een stootje heeft opgelopen.

Zoals je ziet zijn we behoorlijk enthousiast over eiken keukens. Of deze houtsoort dan helemaal geen nadelen kent? Wie zich de bekende Johan Cruijff-uitspraak herinnert, weet dat zelfs eiken niet alleen voordelen heeft. Het is bijvoorbeeld niet de meest goedkope optie (ga dan voor kunststof) en doordat het een natuurproduct is kunnen kleuren van verschillende deurtjes enigszins van elkaar afwijken. Maar als je het ons vraagt, wegen die nadelen absoluut niet op tegen de vele voordelen.

LEES OOK
Haal de smaakmaker in jezelf naar boven en check de vtwonen keukens by Mandemakers Keukens

Lees verder onder de advertentie

Zo onderhoud je eiken keukens

Eiken is dan wel een hartstikke stevige houtsoort, je zult er zelf ook wat aan moeten doen om ‘m zo lang mogelijk mooi te houden. Gelukkig kost dat bij eiken keukens niet veel moeite. Natuurlijk vermijd je sneeën op het keukenblad door te allen tijde een snijplank te gebruiken en poets je vlekken er meteen uit met een natte doek en allesreiniger. Maar naast deze dagelijkse klusjes, bestaan er nog wat tips om eiken zo lang mogelijk mooi te houden. Een flinke poetsbeurt is af en toe nodig en dan kun je agressieve poetsmiddelen het best laten staan. Hier kan het hout slecht tegen. Beperk je tot allesreiniger of zeep, zodat het eiken niet aangetast wordt. Naast chemische poetsmiddelen houdt hout ook niet van vocht. Zorg dus voor een goede ventilatie in de keuken en laat kookvocht niet in het hout trekken.

LEES OOK
Spettergevaar! Deze vloeren zijn geschikt voor in de keuken

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Betaalbare eiken keukens? Dit ben je eraan kwijt

We noemden het al even: een eiken keuken is niet de beste optie wanneer je weinig geld ter beschikking hebt. Maar de allerduurste optie is het ook zeker niet. Gaan we van de prijs van KeukenAtlas uit, dan ben je gemiddeld zo’n € 10.000 tot € 20.000 voor een eiken keuken kwijt. Een ruim gemiddelde, maar het hangt dan ook van veel dingen af. Hoe groot is je keuken bijvoorbeeld, voor welk materiaal aanrechtblad ga je en plaats je de keuken zelf of laat je vakmannen of -vrouwen komen? Ook de keuze in apparaten, accessoires en indeling kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke prijs van de keuken. Een bespaartip: kijk eens of jouw droomkeuken ook tweedehands te verkrijgen is. Goed voor zowel het milieu als jouw portemonnee.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dit zijn de keukentrends van 2022

Met deze materialen en accessoires combineert eiken het best

Met eiken kun je heel veel kanten op. Houd je van een landelijke stijl, dan combineer je de keuken met natuurlijke materialen, zoals rieten opbergdozen. Geef je liever een stoere touch aan de keuken? Dan doen zwarte accessoires, zoals matzwarte huishoudelijke apparaten, het goed. Niet alleen qua accessoires en apparatuur is een eiken keuken veelzijdig, ook voor de grotere keuzes is het moeilijk kiezen. Eiken is bijvoorbeeld heel goed te combineren met andere houtsoorten, maar ook beton en graniet staan prachtig. Door een keuze in verschillende materialen te maken voor het aanrechtblad en sanitair, krijgt elke eiken keuken een eigen uitstraling.

Moois voor in de keuken

Lees verder onder de advertentie

Lees meer

beeld vtwonen Beeld

keuken inspiratie 10x tips voor meer opbergruimte in de keuken

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

keuken inspiratie 3 slimme tips: zo houd je de keuken stijlvol én veilig

beeld vtwonen Beeld

keuken inspiratie 5 keukentips voor een druk gezin

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

ontwerp je droomkeuken

Bron: vtwonen 01-2017 | styling Cleo van Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Lees verder onder de advertentie