WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bestekaanslag op je witte borden? Zo krijg je de grijze waas weer weg

Je kent het wel: borden die eerst stralend wit waren, maar nu een grijze waas hebben vol kleine sneetjes. Bestekaanslag. Met deze tips krijg je deze borden weer helemaal wit, en is bestekaanslag passé.

Bestekaanslag verwijderen

Het grote wondermiddel van deze truck: cream of tartar. Het is de hippe en veel kortere term voor ‘kaliumwaterstoftartraat’; een soort wijnsteenzuur, dat je bij vrijwel elke drogist of huishoud-warenhuis kunt kopen. Strooi wat op het bord met bestekaanslag en doe er een scheutje azijn bij. Je moet de cream of tartar goed mengen met je azijn, en er een schuursponsje bij pakken. Goed schuren en even afwassen zoals je normaal de vaat zou doen. Et voilà, de bestekaanslag is verleden tijd.

Aanslag op je bestek

Wil je echt even alles onder handen nemen? Vergeet dan ook de boosdoeners van je bestekaanslag niet, want ook die kunnen gebruikssporen hebben die je liever niet ziet. Gelukkig verwijder je die net zo makkelijk als de bestekaanslag op witte borden. Doe een schepje kristalsoda in een emmertje of de wasbak en meng het met warm water. Het bestek kun je er vervolgens in leggen, en het een poosje laten weken. De meeste aanslag is danwaarschijnlijk als sneeuw voor de zon verdwenen, maar je kunt altijd nog met een sponsje of afwasborstel aan de slag. Gebruik een schone, droge theedoek om de boel weer netjes in je besteklade te krijgen, en je eetgerei is weer zo goed als nieuw.

Lees ook:
Vijf tips voor meer werkruimte in de keuken

Soda en cream of tartar

Je bestek en witte borden zijn trouwens niet het enige dat je schoon kunt krijgen met wat soda of cream of tartar. Ook koper gaat weer glimmen van cream of tartar, en wat je met baking soda schoon kunt maken, is al helemaal een lange lijst. Schaf je wat cream of tartar aan om je witte borden schoon te krijgen? Gebruik het dan ook eens tijdens het koken en bakken. Het is namelijk een rijsmiddel, dat je baksel meer volume geeft en net iets luchtiger maakt. Ook kan een snufje van deze poeder de merengue stabiliseren, en voorkomen dat groenten hun kleur verliezen tijdens het koken. Zo heb je niet alleen weer stralend witte borden, maar ook nog eens groente dat mooi contrasteert. Aan tafel!

nog meer: in de keuken