WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Warm de winter door? Bezoek dan deze hotspots op Lanzarote

Wie zich in de wintermaanden graag opwarmt trekt al snel weg uit Europa. Maar dat hoeft helemaal niet. Lanzarote is één van de kleinere Canarische Eilanden en barst van de hotspots. In december is het hier nog een aangename 20+ graden. Perfect om te wandelen, door stadjes te slenteren én een verfrissende duik te nemen bij bijvoorbeeld Papagayo Beach. Ontdek Lanzarote met deze eilandgids.

lanzarote
Papagayo Beach

Te doen op Lanzarote 

Door de letterlijk vulkanische aard oogt Lanzarote grillig, maar het eiland is even adembenemend mooi. Mede door de zwarte lavavelden die imposant afsteken tegen de rotsen van het eiland. Rond 1730 had Lanzarote zés jaar lang vulkaanuitbarstingen, waardoor ruim 30 procent bedolven werd onder de velden gevuld met lava. Later volgden meer uitbarstingen, maar inmiddels is het veilig genoeg om de kraters en vulkanen te bezoeken. De absolute nummer één bezienswaardigheid is daarom Timanfaya National Park, waar het landschap bijna buitenaards aanvoelt.

Lanzarote staat niet alleen bekend om het kunstige landschap, maar is ook een kunstenaarseiland. César Manrique wordt de grondlegger van de kunstwereld genoemd op het eiland. Hij was kunstschilder, maar ook architect en het is aan hem te danken dat de meeste gebouwen wit zijn en niet meer dan vier verdiepingen tellen. In de Fundación César Manrique hangt zijn eigen werk, maar ook dat van bijvoorbeeld Picasso. Dat gebouw is al even schilderachtig als de schilderijen die er hangen.

Over schilderachtig gesproken, Lago Verde lijkt uit het hoofd van een kunstenaar te komen maar is toch mooi echt. De naam zegt het al, het meer is gifgroen. Dit komt door de algen die in de vroegere vulkaankrater leven. Het zoutwatermeer in de imposante grotten van Jameos de Agua is ook de moeite waard om te bezoeken. Net als Jardín de Cactus. Kunstenaar Manrique maakte van de grotten en tuinen een klein paradijs. Lanzarote leent zich uitstekend voor een roadtrip, zodat je de ongerepte kant van het eiland zelf ontdekt.

Struinen en shoppen op Lanzarote

Elke week tref je op het eiland allerlei markten. De meest noordelijke is de Mercadillo de Haría in het gelijknamige Haría. Misschien wel één van de mooiste hotspots op Lanzarote. De markt vult zich elke zaterdag met streekproducten zoals handgemaakte sieraden, lokale kunst en smakelijk fruit van eigen bodem. Natuurlijk mag je de hoofdstad Teguise niet overslaan tijdens het struinen en shoppen. Deze populaire plaats heeft ook een eigen Mercadillo de Teguise. Op zondagmiddag tref je hier toeristen én de lokale bevolking die winkelen en genieten van al het lekkers dat de stad en markt biedt. Duik ook zeker eens de omliggende straten van het marktplein in. Je tikt er namelijk de lekkerste wijn van Lanzarote zelf op de kop. 

Eten volgens de lanzaroteños 

Over lekkers gesproken, eten is een sociale bezigheid op het eiland en je hebt dan ook genoeg hotspots op Lanzarote waar je spontaan trek van krijgt. In Teguise is een bezoek aan Cantina eigenlijk verplicht. Het rustige interieur is de basis voor een overvloed aan smaken. Gelukkig eet je hier tapas en mag je daarom alles bestellen om te proeven. Met een beetje geluk schuif je aan bij een wijnproeverij of val je met je neus in de live muziek. Visliefhebbers kunnen terecht bij Restaurante Costa Azul in El Golfo. Hier word je getrakteerd op octopus, grote garnalen en verse vis onder begeleiding van de mooiste zonsondergang van het eiland. Het is verstandig om te reserveren, het restaurant is nogal geliefd. Voor wie de culinaire kant van Lanzarote wil ontdekken is La Cabana de plaats om aan te schuiven. Hier spat de liefde voor eten van je bord, zónder het respect voor de lokale ingrediënten te verliezen. Wat dacht je van een mousse van lokale geitenkaas of – hoe kan het ook anders – La Cabana’s vulkaan van chocolade? In het voormalige huis van acteur Omar Sharif vind je tegenwoordig een museum en restaurant. Het is de moeite om bij Restaurant LagOmar aan te schuiven, al is het alleen maar door de omgeving die uiteraard ook weer door César Manrique ontworpen is. Dit is de plek waar architectuur en gastronomie elkaar raken op het eiland. Een aanrader voor interieurliefhebbers, want hier zie je de mediterrane interieurstijl in het echt.

Logeren bij de hotspots op Lanzarote

 Als je naar Lanzarote vertrekt, dan is het wel zo fijn als er een fijn adres op je wacht. Het eiland heeft mooie villa’s die afsteken bij de rotsachtige bodem, maar ook aangename hotels waar je een warm welkom wacht. Eén van de mooiste logeeradressen is Alava Suites. Een rustgevend oord, maar toch dicht bij Teguise. In de kamers voelt het alsof de natuur van Lanzarote is doorgetrokken naar binnen. En dan dat à la carte ontbijtmenu met ingrediënten van het eiland zelf: alles voelt hier als vakantie! Voor ultieme rustzoekers is het ecologische huis van Nicolas een perfect toevluchtsoord. Hier word je wakker van de golven die tegen de rotsen slaan en lijkt de wereld heel ver weg als je aan het vulkanische strand ligt op een loungebed.

nog meer: Hotspots