WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De mooiste hutjes op de hei om deze herfst in te logeren

De spreekwoordelijke hutjes op de hei zijn geliefde logeeradressen, vooral in de herfst. De omliggende bossen kleuren geel, oranje en rood en het is er heerlijk wandelen. Daarna is niets fijner dan je met een boek opkrullen bij de open haard. vtwonen zocht en vond de mooiste hutjes op de hei om in de herfst te bezoeken. Mooi vanbinnen én vanbuiten. Deze lijst is een prima aanleiding om alvast je volgende vakantie of weekendje weg te boeken.  

Een boshuis in Otterlo 

Op de Veluwe bloeit in de zomer de heide ook, dus wij rekenen het goed als hutje op de hei. Met een beetje geluk tref je heide nog in bloei in september of begin oktober. In Otterlo staat het onder architectuur gebouwde vakantiehuis De Merel. Zie jij jezelf al zitten bij de haard met een dikke trui aan, een glas rode wijn en een goedgevulde kaasplank? Wij wel. Met een beetje geluk wandelt er nog wat Veluwse wildlife langs het raam ’s morgens vroeg. Ondertussen verkleurt het bos om je heen in de mooiste kleuren die de herfst in zich heeft. Dit lichte en ruime huis ademt in alles liefde voor de natuur. Met recht een herfstig huis voor een najaarstrip.

Rust in de randstad

Bij de mooiste hutjes op de hei in de herfst denk je waarschijnlijk niet aan de Randstad, maar toch vind je hier ook rust in de drukte. Wist je dat het op de Hoorneboegse heide rond Hilversum fantastisch wandelen is? Of op de kruip-door-sluip-door-paden rond de Loosdrechtse Plassen? Je hebt hier de rust en ruimte, maar hoeft er geen kilometers voor te reizen. De trein stopt gewoon om de hoek in Hilversum. Waar je trouwens ook een rits aan restaurants hebt, voor als je ’s avonds graag wel wat reuring om je heen hebt. De Suitelodges in Kortenhoef staan aan het water middenin het groen. En om je verblijf nog wat natuurlijker te maken is er ook nog een Finse opgietsauna in de lodge aanwezig. Extra fijn: er zijn ook lodges beschikbaar waar je huisdier welkom is.

Dichtbij de duinen

Een klein maar fijn huis, dat is dit tiny house in de achtertuin van een kerk. Vooruit, het is dan misschien niet midden op de hei, maar met een mooi natuurgebied en de Schoorlse duinen om de hoek zit je minimaal net zo lekker. En kijk dit huis nou even, wat een geweldige vondst als je samen even wilt uitloggen van de dagelijkse rompslomp. Bij een verblijf in het tiny house is het ook een optie om de hottub, hapjesplank en verrukkelijk ontbijt bij te boeken. Misschien moeten alle drie deze opties verplicht zijn, want het maakt een verblijf nóg leuker en geslaagder dan het huis bij de eerste aanblik al is.

Met uitzicht op de plas 

Bij de Vinkeveense Plassen denk je meestal aan de zomer. Een duik in het water op een warme dag, lange avonden buiten lummelen, maar in de herfst is het minstens zo heerlijk verblijven in een havenhuis. Bij Zwier log je even uit van de wereld. Ze willen zelfs dat je minimaal twee nachten blijft, want dat heb je mínstens nodig om een beetje te onthaasten. Het heet niet voor niks de vrijhaven van de stad, hier kom je even helemaal bij. Dat kan ook bijna niet anders, want aan het voeteneind van het bed begint de plas al. Je hoeft je trouwens geen moment te bekommeren om ontbijt, lunch of avondeten, want alles is geregeld. Op een mooie dag pak je de fluisterboot om de plas te ontdekken en bij terugkomst staat de warme hottub al op je te wachten. Heb je nog iets anders nodig? Dat dachten wij ook niet. 

De meest rustgevende van de hutjes op de hei

Op naar Groningen, want daar tussen de uitgestrekte landerijen ligt een duurzaam gebouwd huisje te wachten op een weekend weg. Dit is met recht een hutje op de hei, want in de wijde omtrek is er bijna niemand te vinden. In de verte doemen wat dorpen op, maar daar valt ook omheen te kijken als je van het uitzicht geniet. Als je met een koffie onder de met boomstammen ondersteunde verkapping zit, dan voelt het dagelijkse leven even heel ver weg. Dit tiny house is trouwens ingenieus ingericht, dus wie weet doe je nog wat ideeën op voor thuis. Eigenlijk heb je hier alles wat je nodig hebt om tot rust te komen, juist omdat er zo weinig is.

Een hutje op een eiland

Hutjes zijn er natuurlijk niet alleen op de heide, maar ook op de eilanden. Laat Texel nou één van onze lievelingsbestemmingen zijn in de herfst en winter. Vakantiehuis Heidehof is een droom van een huis met een uitgestrekt uitzicht over het land. ’s Nachts is het hier misschien nog wel mooier dan overdag, door de schitterende sterrenhemel. Wat hout in de vuurplaats, een boomstam om op te zitten en klaar ben je. De bossen en duinen liggen op wandelafstand, maar we snappen het ook als je lekker bij het huis blijft, want kijk dat interieur even.

nog meer: Hotspots