WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Fijn Friesland: een reisgids voor de Friese Meren

De Friese Meren, of Fryske Marren zoals ze in Friesland zelf zeggen, zorgen meteen voor een vakantiegevoel. Tel daar wat fijne Friese hotspots bij op en je hebt een heerlijke week vakantie of weekend weg in het vooruitzicht. Oant sjen rond de Friese Meren. 

Friesland

Op pad in eigen land

Het zuidwesten van Friesland staat niet vaak bovenaan een weekend-weg-lijst, maar is meer dan de moeite waard om te boeken. Door het water en de knusse dorpen rond de meren voelt het als mijlenver van huis. De Friese Meren bestaan officieel uit de Groote Brekken, het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Heegermeer, de Fluessen en het Slotermeer. Maar ook de kleinsten krijgen oogluikend de betiteling van een Fries meer. 

Van koffie tot slaapmutsje 

Het is misschien wel onze lievelingsplek aan de Friese Meren, Foodbar Picknickers in Terherne. Of je de dag nou begint met een dik besmeerde croissant met jam, luncht met een stel smakelijke boa buns of van de borrel overgaat in een lekker lang diner, bij Picknickers kan het. Extra fijn is het dat je genoeg keuze hebt als vega of vegan. En we kunnen je vertellen: de opties zijn ruim én allesbehalve afgezaagd. Ben je met de boot Friesland aan het verkennen? Kies dan voor een picknickmand om mee te nemen aan boord. Niks lekkerder dan eten óp een Fries meer. Op naar de Ulbe Twijnstrawei, want De Koken in Akkrum is je volgende pitstop. Dit terras ligt pal aan de haven en is dus zowel via de weg als over het water bereikbaar. En ga je ’s avonds, dan krijg je misschien nog wel een mooie zonsondergang cadeau. Je huurt hier trouwens ook heel makkelijk een zeilboot of sloep. En bij De Koken zijn alle gerechten en dranken ook to go te bestellen. Nog zo’n parel aan het water is Badmeester Keimpe aan het Slotermeer. Schuif met je vrienden of familie aan een picknicktafel en bestel zo’n gigantische borrelplank. Het voelt meteen als vakantie. Via een uitloper van de Friese Meren kom je in Sneek, die slaan we zeker niet over. De belegde boterhammen van Royaal Belegd en de flinterdunne pizza’s van BUUR mogen dus ook op de lijst met adressen. Tot slot een favoriet van de locals: de Oranjerie in Joure. Met natuurlijk ook weer zo’n te gek terras aan het water. 

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door House of Colour (@houseofcolourlwd)

Souvenirs shoppen in Friesland 

In elk dorp zijn leuke boetieks te vinden, maar vooruit: het is toegestaan om uit te wijken naar Leeuwarden, ook al is het geen Friese Meren meer. Als je dan toch in de buurt bent, is het bijna zonde om níet even heen te gaan. Bezoek bijvoorbeeld De Grutterswinkel voor lokale lekkernijen, een kruidenierswinkel die al sinds 1900 in Leeuwarden zit. Als echte interieurliefhebber maak je ook zeker nog een stop bij House of Color en NØRD conceptstore. Als je er dan toch bent zijn ze te leuk om over te slaan!

LEES OOK
Citytrip Leeuwarden: goed wykein

Méér te doen aan de meren 

In een reisgids voor de Friese Meren is één ding zeker: alles speelt zich rond maar zeker ook op het water af. Wist je dat Friesland voor de helft uit water bestaat? Niet vreemd dus dat het een belangrijke watersportregio is en dat merk je op elke hoek van de straat. Het is hier zeilen, suppen, vaartochten per sloep en roeien geblazen. Pak de boot in Sloten en ontdek Friesland eens over het water, want natúúrlijk zijn de Friese Meren (en haar hotspots) een belangrijk onderdeel van die tocht. Als je toch neerstrijkt bij Foodbar Picknickers, dan is SUPUP.FRL niet ver weg. Vanaf het terras sta je binnen een paar stappen op je plank in het water. Met de sup pak je elke afslag over het water, een fijnere start van de dag is er bijna niet te bedenken. Of kies voor de een combinatie van suppen en lunchen, dat is zeker te weten het beste van allebei. Ben je meer van de meren? Per zeilboot zie je elk hoekje en gaatje van de Friese Meren. Absoluut een aanrader. 

Weltrusten: hotspots aan de Friese Meren om te slapen 

It flinkeboskje herbergt misschien wel het mooiste vakantiehuis tussen de Friese Meren in, namelijk het Voorhuis. Het interieur wordt vaak vtwonen-waardig genoemd en dat vinden we een compliment. Maar het allerleukste is dat de boerderij nog zoveel meer is. Je hebt de streekmarkt, de vlooienmarkt, de vintage winkel of misschien tref je wel een pop-up diner in de kas. Hier is het moeilijk om niets te doen, want als er even niks op het programma staat dan zijn er ook nog de mooiste wandelingen in de omgeving. Slaap je het liefst middenin de natuur? Airbnb REBÅRN ligt vlakbij het Sneekermeer en vanuit de hottub kijk je uit over de weilanden. De pipowagen voelt echt als je eigen hutje op de hei, op de paarden die aan de andere kant van de omheining staan na dan. Net onder de Fluessen en het Slotermeer ligt het Gaasterland. Een groene omgeving met veel bos, wat het ter afwisseling extra leuk maakt. Logeren doe je bij Studio Bosk en dat ligt, de naam zegt het al, aan het bos. Het interieur van dit onderkomen is al bijna net zo mooi als de omgeving. Logeer je toch liever in een hotel? Wijk uit naar Heerenveen, want daar slaap je als een god in Friesland bij Boutiquehotel ’t Gerecht. Hoe heerlijk is het om na een dag op en rond het water bij te komen in je eigen bad middenin de hotelkamer? En als je wél in de stad, maar dichterbij de plas wil overnachten, dan is een studio in Joure een uitstekend plan. Lekker sliepe daar bij één van de hotspots rond de Friese Meren. 

LEES OOK
7x bijzonder overnachten in Friesland

nog meer: Hotspots